Afscheid Lambers met cadeau van zijn Volkspartij
Afscheid Lambers met cadeau van zijn Volkspartij Foto: Christel Schiphorst

'Politieke legende' stopt ermee

STEENBERGEN – In een afgeladen raadzaal nam Michel Lambers op donderdag 14 december definitief afscheid van de Steenbergse politiek. Na 32 jaar nam de doorgewinterde lokale politicus afscheid van de gemeenteraad. Een bijzondere prestatie maar een gedwongen afscheid. "Zijn vermogen is bewonderenswaardig."


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Michel Lambers heeft zich sinds 1991 vrijwel ingezet voor het algemeen belang van de inwoners van de gemeente Steenbergen. Hij deed dit hoofdzakelijk als raadslid, maar in de periode 1997-2005 ook als wethouder. Op 13 juli ontving Lambers een Koninklijke Onderscheiding, waar hij ook zijn vertrek aankondigde. Want Lambers’ gezondheid laat het niet meer toe. Vele collega’s in de raad richtten zich tot Lambers. Zo ook Tim Huisman, fractievoorzitter van D66, die Michel Lambers een ‘politieke legende’ noemde: “Een man die als geen ander wist hoe de hazen lopen in de complexe wereld van de lokale politiek. Michel, een naam die synoniem staat voor scherpzinnigheid, doorzettingsvermogen en een tikkeltje eigenwijsheid. Een meester in welsprekendheid, die zijn scherpe tong altijd op doeltreffende wijze heeft ingezet. Zijn woorden fungeerden vaak als de wiebelende linkervoet voor de aandachtige luisteraar, als een politieke seismograaf. Als Michel sprak, voelde men de trillingen in Steenbergen."


Politiek kon Michel hard zijn, maar na de vergadering kon het zand erover en werd er samen een biertje gedronken, ondanks meningsverschillen. En daar kwam Michel, met zijn onnavolgbare stijl, en zei: "Dan maar een pilsje." Dat typeert Michel niet als raadslid, maar vooral als mens. "Zijn vermogen om, ondanks harde discussies, de menselijkheid voorop te stellen, is bewonderenswaardig”, aldus Huisman.


De Plakbak
Ger de Neve haalde ook warme herinneringen op aan zijn ruim 30-jarige samenwerking met Lambers. Zo ook aan de campagne in vervlogen tijden: ”Tijdens de campagne gingen Michel en ik samen op pad om de posters van onze politieke partij te plakken op de gemeenteborden, 19 in totaal. We mochten een blauwe Volkswagenbus gebruiken, die Michel binnen de kortste keren omdoopte tot ‘de Plakbak’. Ook stimuleerde Michel de zogenaamde ‘laatste nacht-actie’, zijn lieve Elly zorgde ervoor dat iedereen die meeliep een heerlijk zelfgemaakt saucijzenbroodje kreeg. Intussen was ik als raadslid actief en Michel als fractievoorzitter. In wisselende samenstelling waren we lid van de oppositie en later van de coalitie. Michel gebruikte vaak de gevleugelde woorden: ‘DE BEUK ERIN.’”


Adviezen van een nestor
Lambers richtte zijn afscheidsspeech op de verschillende partijen waar hij mee heeft samengewerkt en maakte gebruik van deze gelegenheid, om als nestor nog even belangrijke aandachtspunten aan te halen en advies mee te geven.


Aan de inwoners en ondernemers zei Michel: "We moeten nooit vergeten dat we ons raadswerk, het werk als college en burgemeester en het werk als ambtenaar doen voor onze inwoners en ondernemers. Zij zijn onze klanten. Om dat goed te doen moet de raad er voor waken om niet alleen de wensen van het college uit te voeren, maar vooral ook de eigen kennis en ervaring te benutten en goed contact te onderhouden met hun klanten. Dat kan gewoon op straat, bij de mensen thuis of op een locatie waar onze aandacht nodig is. De taken van de raad: kaderstelling, controleren van het college en volks vertegenwoordigend, vragen niet alleen veel tijd maar ook veel bijzondere passie en overleg”, aldus Lambers.



Al jaren ijvert Lambers om het contact tussen de raadsleden en de ambtenaren te intensiveren: "Veel meer informeel contact tussen hen leidt tot meer wederzijds begrip. Weten van elkaar wat je beweegt, leidt tot inzicht en -naar ik voorspel- veel minder onduidelijkheid in de raadsvergaderingen en betere besluitvorming. Niet gericht op wederzijdse afrekening, maar verbetering van de dienstverlening. Dit kan op de eerste manier al worden bereikt, ik pleit daar al jaren tevergeefs voor, door de glazen deur in de hal weg te halen en de toegang tot elkaar te vergroten.”


In zijn laatste woord benadrukte Lambers zelf hoe belangrijk het is om fatsoensnormen in de raadszaal te waarborgen. Een staande ovatie van de volle zaal volgde op zijn wijze woorden. [n]