Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

NK Tijdrijden op 19 juni in Steenbergen

STEENBERGEN - Het heeft even geduurd voordat het rond was en achter de schermen heeft de Stichting Wielercriterium Steenbergen al heel veel werk moeten verrichten, maar de kogel is door de kerk. Op woensdag 19 juni a.s. zal het Nederlands kampioenschap tijdrijden wielrennen gaan plaatsvinden in Steenbergen. En de Steenbergse wielerstichting is daar uiteraard maar wat trots op.


Toen in 2018 de Stichting wielercriterium Steenbergen 75 jaar bestond werd men door de KNWU beloond met de organisatie van de Nederlandse kampioenschappen voor de jeugd voor alle categorieën. Dit kampioenschap werd dat jaar gehouden op het gebruikelijke parkoers in de binnenstad en verliep zeer succesvol. Uit handen van burgemeester Ruud van de Belt mocht voorzitter Jac van Leent die dag" De Heraut" in ontvangst nemen, een blijk van waardering van een bijzondere prestatie binnen de Steenbergse gemeenschap.


Vanaf 2019 is de wielerstichting begonnen met het organiseren van een omloop voor de jeugd en een landelijke klassieker voor nieuwelingen en junioren op een parkoers in en rondom Steenbergen met start en finish in de Kapelaan Kockstraat te Welberg. Voor één keer gaat men daar dus dit jaar van afwijken, maar deze kans kon de wielerstichting niet voorbij laten gaan.


Het parkoers
Samen met de in Steenbergen woonachtige voormalig profwielrenner, 2-voudig Nederlands kampioen op de weg en huidig bondscoach van de KNWU Koos Moerenhout, die als adviseur zijn bijdrage levert, is mede in overleg met de gemeente Steenbergen een parkoers samengesteld wat de renners gaan rijden. Er zal gestart gaan worden op de Markt waarna de renners via de Grote Kerkstraat en de Nassaulaan de Steenbergseweg oprijden richting Dinteloord.


Vervolgens zullen de polderwegen rechts en links van de Steenbergseweg worden aangedaan om uiteindelijk via diezelfde Steenbergseweg weer terug te keren naar Steenbergen. Via de Nassaulaan de David van Orliënstraat en de Oostdam komen de renners dan weer terug in het centrum van Steenbergen waar de eindstreep pal voor de imposante gummaruskerk getrokken zal worden. Een prachtig landelijk parkoers van in totaal 37 km hetgeen inmiddels ook door de KNWU is goedgekeurd.


De wedstrijd
De wedstrijden op woensdag 19 juni beginnen waarschijnlijk om 9.00 uur s' morgens met de tijdrit voor de nieuwelingen meisjes. Na deze eerste categorie volgen de junioren vrouwen, de nieuwelingen jongens en de junioren heren. Eerstgenoemde 3 categorieën zullen een afstand gaan afleggen van ca.18 km terwijl de junioren heren een afstand moeten gaan rijden van ca.26 km. Vervolgens zijn de beloften mannen (onder 23 jaar) aan de beurt welke de gehele ronde van 37 km moeten afleggen.


Rond 15.15 uur beginnen de elite dames aan hun wedstrijd om tot slot de wielerdag af te sluiten met de wedstrijd voor de elite heren welke waarschijnlijk rond 17.25 zal beginnen. Zowel de elite dames als de elite heren moeten net als de beloften mannen 1 keer de gehele ronde van 37 km afleggen. In totaal zullen die dag 270 renners aan de start verschijnen, verdeeld over alle genoemde categorieën. Bij de nieuwelingen meisjes en junioren vrouwen gaan 30 rensters van start, bij de elite dames komen 50 rensters naar Steenbergen terwijl bij alle andere categorieën 40 renners de tijdrit gaan rijden.


Rennersveld
Op dit moment is natuurlijk nog niet bekend welke renners er allemaal gaan deelnemen om de titel Nederlands kampioen tijdrijden 2024 op het parkoers in Steenbergen in de wacht te slepen, maar duidelijk is wel dat de gehele echte top van Nederland van deze discipline aanwezig zal zijn.


Vrijwilligers
Het bestuur van de Steenbergse wielerstichting roept dan ook iedereen op die 19 juni als vrijwilliger wil helpen om de wielerdag te doen slagen om zich daarvoor aan te melden.

Er kan daarvoor contact worden opgenomen met bestuurslid Hans de Groen tel.06-13895273 e-mail hansjosedegroen@gmail.com. [n]