Lerarentekort in 2032 mogelijk verdubbeld

NOORD-BRABANT - Het lerarentekort in Noord-Brabant blijft groeien. Inmiddels is dat voelbaar in zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Als het aantal leerlingen op termijn weer gaat stijgen, wordt het tekort nog groter. In de regio West-Brabant kan het tekort van 3 tot 4,5 procent oplopen tot 6 procent. Dat meldt het UWV.


In veel sectoren beginnen openstaande vacatures steeds meer ingevuld te worden, behalve in het onderwijs. Tot enkele jaren terug was het lerarentekort in het primair onderwijs vooral een probleem in de Randstad. De stedelijke gebieden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Almere ervaren nog altijd de grootste tekorten. “Maar inmiddels zien we de krapte ook in Noord-Brabant”, vertelt Jessie Vossen, arbeidsmarktexpert van UWV. ‘’En die neemt steeds verder toe.’’


Vergrijzing, onvoldoende aanwas en uitval

“De combinatie van vergrijzing en onvoldoende aanwas is een belangrijke oorzaak van het huidige lerarentekort” stelt Vossen. “In de afgelopen 10 jaar heeft een grote groep leraren de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, waardoor het aantal vacatures sterk steeg. Ondanks een stijgende populariteit van de pabo konden pas afgestudeerden deze grote vervangingsvraag niet volledig opvangen.”

Ook de uitval van startende leerkrachten is een factor in het lerarentekort. Vossen: “Er is in de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor de kwaliteit van de begeleiding van startende leerkrachten. Toch ervaren zij een hoge mate van stress en werkdruk, die kan leiden tot burn-out-gerelateerde klachten en uitval. Startende leraren verlaten het onderwijs vaak weer snel. Ongeveer één op de zeven leraren in het basisonderwijs is na drie jaar niet meer in het onderwijs werkzaam, en in het voortgezet onderwijs is dat zelfs bijna één op vier.”


Afname, daarna sterke toename

Onderzoeksbureau Centerdata gaat ervan uit dat het lerarentekort in het primair onderwijs op korte termijn kleiner zal worden. Tussen 2024 en 2026 zal het tekort de helft minder zijn dan in 2022. Vanaf 2027 neemt het tekort in het primair onderwijs echter weer flink toe. De verwachting is dat dit in 2032 zelfs 37 procent hoger is dan in 2022. Dit komt doordat het aantal leerlingen vanaf 2028 weer gaat stijgen. Ook blijft de instroom vanuit lerarenopleidingen dalen. [n]