Afbeelding
Foto: Caren Vermaat

Scholenproject groot succes: ‘N draok van ’n waoge!’ geknutseld door schoolkinderen

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN – Afgelopen vrijdag 19 januari bezochten zo’n 350 kinderen van scholen uit de omgeving het bouwkot aan de Hoogstraat 25 te Welberg om d’n draok van ’n waoge in levende lijve te bewonderen.


Er zijn in de afgelopen weken zo’n 1250 knutsel pakketten uitgereikt en 2500 kleurplaten uitgedeeld aan schoolkinderen van de Aanloop, de Kreek, Kiemkade, Pius x, Maria Regina, Gummarus en Kiezelrijk. Onder leiding van Peter Vroon (techniek docent op ‘t Rijks) loopt dit project.


Knutsel creaties
Fara van de Par, lid van de Vlaojestáámpers, vertelt dat het eigenlijk een beetje uit de hand gelopen project is. “Het idee vooraf was om rond de 200 knutselpakketten uit te delen aan de scholen. Peter Vroon heeft zich daarmee bezig gehouden en is scholen gaan benaderen om te vragen of ze interesse hadden en zo is het balletje gaan rollen. Er bleek zoveel animo dat we uiteindelijk zon 1400 knutselpakketten hebben uitgedeeld. De kinderen mogen hun eigen draok van ’n waoge knutselen of kleuren en kunnen deze dan bij ons inleveren. uiteindelijk komen er een aantal witte vlakken op de wagen waar een aantal geselecteerde knutselwerken van de kinderen op worden bevestigd zodat ze mogelijk hun eigen creatie voorbij zien rijden.”


Het bouw proces
“Omdat het thema van de wagen dit jaar is: ‘Geknutseld ‘n draok van ‘n waoge!’ sloot dat heel mooi aan op dit project. Het is voor ons een goede manier om de kinderen te laren kennismaken met het bouwproces en de Vlaojestáámpers. Uiteindelijk hopen we ze hiermee een beetje warm te maken om in de toekomst zelf ook mee te bouwen en lid te worden van de Vlaojestáámpers. De jeugd is de toekomst dus op deze manier proberen we het stokje ook alvast een beetje door te geven. De kinderen konden in de verschillende schuren op het bouwkot van begin tot het eind zien hoe de carnalvalswagen tot stand komt. De kinderen zijn in groepjes van 4 langs het hele proces gegaan en daarna kregen ze bij ons in de kantine de gelegenheid om zelf te bedenken hoe ze een wagen zouden willen ontwerpen.”


Niet te stoppen
“Over het algemeen waren de kinderen heel enthousiast en ook vooral verbaasd over hoeveel werk erbij komt kijken. Bijna niemand realiseert zich dat we toch bijna een jaar bezig met het bouwen van zon wagen. Er waren zelfs al kinderen die zich wilden opgeven als lid om nu al te komen bouwen, laat Fara lachend weten.”

Optochten
De Vlaojestáámpers zijn nu elke avond bezig om de wagen af te ronden en de loopgroep samen te stellen. Op zaterdag 10 februari is de wagen te zien tijdens de optocht in Roosendaal, op zondag 11 februari in Halsteren en op dinsdag 13 februari af in Bergen op Zoom”.