Jaimie (l) en Ingrid - Leesconsulenten van de bieb
Jaimie (l) en Ingrid - Leesconsulenten van de bieb Foto: Christel Schiphorst

STEENBERGEN – Ingrid de Graaf begeleidt al 31 jaar de voorleeswedstrijden in Steenbergen. Elk jaar worden er voorrondes georganiseerd op alle Steenbergse basisscholen en ook dit jaar deden afgezanten van alle scholen mee met de wedstrijd in de bieb.


Samen met haar collega Jaimie Weber en drie juryleden werd de middag in goede banen begeleid. Ingrid is een gedreven ambassadeur voor het lezen. “Voorlezen is een kunst, met intonatie, tempowisselingen en mimiek. Maar wat we vooral willen bereiken met dit programma is dat kinderen blijven kennismaken met nieuwe boeken en meer gaan lezen. In het meest recente PISA-rapport (2022) staat dat de leesvaardigheid van kinderen in Nederland steeds slechter is geworden sinds 2015. Momenteel staan we op de één-na-laatste plaats in Europa! 33% van de kinderen die van het MBO komen, kunnen nog geen brief op niveau lezen!”, licht Ingrid toe. Het gaat haar aan het hart. “Meer aandacht is nodig op scholen én thuis", pleit ze. "Ouders beseffen onvoldoende hoe groot hun eigen rol is in lezen,” vertelt de doorgewinterde leesconsulente van Bibliotheek West-Brabant. “Geef ook zelf het goede voorbeeld, ga eens lekker op de bank zitten met een boek of tijdschrift, zonder TV en zonder internet en praat ook met je kinderen over de boeken die ze lezen. En geef ook eens boeken cadeau!" 

"Door te lezen stimuleer je tevens de empathische ontwikkeling van je kind, wist je dat? Je leert om je in te leven in de (hoofd)personen in een boek, en zaken vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Naast de leesboeken kun je ook eens overwegen om poëzie te lezen, vanwege de figuurlijke taal en de vele synonieme woorden. Boeken zijn heel erg belangrijk om je woordenschat te vergroten en spreekwoorden te begrijpen. Veel kinderen kunnen dit momenteel maar nauwelijks toepassen.

En als je al op jonge leeftijd voorleest aan je kinderen, al is het maar tien minuten of een kwartiertje, dan helpt dat om hun concentratie te verbeteren en de spanningsboog te vergroten. Dit is heel belangrijk voor de rest van hun leven!”[n]

TEKSTEN CHRISTEL SCHIPHORST