Corlien (l) en winnares Zoë
Corlien (l) en winnares Zoë Foto: Christel Schiphorst

De winnares van de Steenbergse voorronde voor de Voorleeskampioen 2023-2024 is geworden: Zoë van Slobbe (10 jaar, groep 8) van basisschool Petrus en Paulus in Dinteloord, met haar fragment uit' Sjakie en de Chocoladefabriek' van Roald Dahl.


Alle deelnemende kinderen genoten met volle teugen van hun moment op de voorleesstoel, professioneel met microfoon. De keuze was dan ook niet eenvoudig voor de driekoppige jury, maar na rijp beraad kwam er wel een winnaar boven drijven. 'De winnares viel op door haar spontane manier van vertellen, fijn en relaxed en de gebaartjes die ze er bij maakte,' oordeelde de jury: Zoë van Slobbe uit Dinteloord!

Dolblij met deze prijs vertelt ze: “De keuze voor Sjakie en de chocoladefabriek is omdat het een heel grappig boek is. Willy Wonka, de eigenaar van de chocoladefabriek, heeft een speciaal volkje in dienst, de Oempa Loempa's, deze vind ik erg grappig. Maar er zit ook spanning in het boek, maar niet te veel, hoor. Daarnaast is het leuk dat er dingen gebeuren die eigenlijk niet kunnen. Toen ik begon met voorlezen vond ik het spannen, maar eenmaal bezig dacht ik 't gaat wel goed.”

Op de vraag of Zoë het boek of de film prefereert, vertelt ze zonder enige twijfel: Het boek! Het boek is voor mij leuker dan de film, omdat je er zelf dingen bij kunt bedenken, je kunt je fantasie er helemaal in kwijt en je kan er langer over doen. Elke dag voor Zoë gaat slapen, pakt ze een boek en leest ze een hoofdstuk. Op die manier worden er heel wat boeken verslonden.

Moeder Kelly heeft als kind ook altijd veel gelezen en daarna voorgelezen aan haar dochter. Het zaadje is dus duidelijk geplant en goed gaan groeien bij haar dochter. In maart is de volgende wedstrijd in Goirle: de regionale voorleeskampioenen en met enkele stappen zou Zoë zomaar in Utrecht kunnen belanden op de Nationale Voorleeswedstrijden in Utrecht op 22 mei: 'Fingers crossed' oftewel 'we duimen voor haar!'

Ook klasgenootje Corlien is trots op haar vriendin Zoë en heeft met veel plezier geluisterd naar haar en de concurrenten. En samen op de foto voor de krant is natuurlijk leuker dan alleen.[n]