Hans Hanssen met een van de gevonden nesten
Hans Hanssen met een van de gevonden nesten Foto: Caren Vermaat

Jacht op de Aziatische hoornaar weer geopend

Door: Caren Vermaat Algemeen

WELBERG - Donderdagavond 25 januari kwamen de imkers van Bijenvereniging Imkers Bij1 samen voor een lezing over de Aziatische hoornaar en de belangrijke taak van het opsporen ervan.

DOOR CAREN VERMAAT

Er komt steeds meer informatie dat de Aziatische Hoornaar een reële bedreiging, vormt voor alle insecten en met name voor de honingbij. De bijenpopulatie, die al sterk onder druk staat door het gebruik van pesticiden en klimaatverandering, wordt op deze manier extra bedreigd door deze invasieve wespensoort.

Aziatische hoornaar
Zowel de Aziatische hoornaar als de Europese hoornaar behoren tot de familie van de wespen, maar er zijn enkele duidelijke verschillen tussen de twee soorten. De Europese hoornaar is een inheemse soort die al heel lang in Nederland voorkomt en geen directe bedreiging vormt voor de lokale ecosystemen. De Aziatische Hoornaar is over het algemeen kleiner dan de Europese hoornaar, met een gemiddelde lengte van ongeveer 2,5 centimeter, maar wel een stuk agressiever. Daarbij heeft de Aziatische hoornaar een specifieke voorkeur voor honingbijen, terwijl de Europese hoornaar zich ook met andere insecten voedt.

Bestrijding
Een van de sprekers van de avond, Diana van de Assem, komt uit Zeeuws Vlaanderen en heeft veel ervaring met het opsporen van Aziatische hoornaarnesten. Diana heeft vorig jaar in haar omgeving 15 nesten gevonden en doet er nu alles aan om mensen en imkers te leren de nesten te spotten en de Aziatische hoornaars te bestrijden. Ze vertelt dat in Zeeuws-Vlaanderen het eerste Aziatische hoornaar nest in 2018 is ontdekt en sinds die tijd heeft de Aziatische hoornaar zich razendsnel weten te verspreiden. “Dat gaat nu ook in Brabant gebeuren en daarom is het zo belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Er is hierover ook al contact geweest met de Provincie maar die zien het vooralsnog voornamelijk als een imkerprobleem”, aldus Diana. “Om kosten te drukken is het het beste om zo snel mogelijk de koninginnen te vangen voordat ze nesten gaan bouwen en zich gaan vermeerderen. In België is vandaag al de eerste koningin van het jaar gevangen, wat laat zien hoe razendsnel het gaat. ”

Tips voor het spotten van nesten
Een hoornaar bouwt vaak nesten in bomen, struiken, en soms op menselijke structuren zoals gebouwen. Het nest heeft een kenmerkende grijze of bruine kleur en heeft de vorm van een omgekeerde peer, vaak zo groot als een skippybal. De nesten kunnen soms wel 30 meter hoog hangen en zijn dus vaak alleen maar te zien door goed naar boven te kijken, vertelt Diana. Hans Hanssen, actief lid van de bijenvereniging laat aan de hand van een aantal gevonden hoornaar nesten zien hoe de nesten zijn opgebouwd en hoeveel hoornaars en koninginnen zich in zo’n nest kunnen bevinden.  

Door de zogeheten wiekpot methode kunnen inwoners zelf ook helpen bij het opsporen van de nesten. Een wiekpot is een pot met lokstof waar de hoornaars op af komen. Op de website van de bijenvereniging is te vinden hoe je een Aziatische hoornaar kunt herkennen hoe je zelf gemakkelijk een wielpot kunt maken en wat je verder kunt doen om te helpen: https://www.bijenhouders.nl/themas/aziatische-hoornaar/ [n]