Afbeelding
Foto: Cosun Beet Company

Van bieten tot suiker: Cosun Beet Company Dinteloord sluit seizoen af

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

DINTELOORD - De belangrijkste tijd van het jaar voor Cosun Beet Company startte 133 dagen geleden: de bietencampagne. En na een periode waarin bijna 30.000 ton aan bieten per dag werden verwerkt, is de logistieke operatie in Dinteloord vandaag afgerond. 

In de suikerfabrieken van Cosun Beet Company in Dinteloord was het opnieuw een drukke tijd. De afgelopen 133 dagen heeft het bedrijf dagelijks zo’n 30.000 ton bieten verwerkt. Vandaag werd de laatste biet verwerkt, waarmee een einde komt aan de grote logistieke operatie. Frank van Noord, plantmanager van Cosun Beet Company, heeft eerder aan de Steenbergse Bode uitgelegd hoe de campagne is georganiseerd: “De agrarische dienst zorgt ervoor dat alle bieten worden opgehaald en volgens een strak schema hier naartoe worden gebracht”, verklaarde hij. “Gedurende de oogsttijd verwerken we bijna 30.000 ton bieten per dag. Dit vereist een zeer georganiseerde logistieke operatie.”

De bieten worden eerst in de fabriek gewassen en vervolgens in bietenfrietjes gesneden. Deze frietjes worden in heet water geplaatst om suiker te destilleren. Op deze manier ontstaat suikerwater, ook wel dunsap genoemd, dat vervolgens wordt ingedikt tot een soort stroop. Uiteindelijk wordt dit diksap verwerkt tot suiker. Een deel van het diksap wordt opgeslagen in de grote tanks op het terrein voor latere verwerking in het jaar.

“Het mooie van ons vak is dat we te maken hebben met een natuurproduct van voornamelijk Nederlandse telers. Als coöperatie van 8200 leden kunnen we de gehele keten goed beheren, van zaadje tot eindproduct. We richten ons ook op belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals CO2-uitstoot en het efficiënt opslaan van water uit de suikerbieten, om de keten steeds duurzamer te maken. In tegenstelling tot veel andere producten ontvangt de boer bij ons een eerlijk aandeel van de winst. Wat we gezamenlijk verdienen, behouden we samen.”


Vandaag werd de laatste suikerbiet van Cosun Beet Company in Dinteloord verwerkt. De einddatum in Vierverlaten laat nog even op zich wachten, en daarmee blijft ook de opbrengst van de bietencampagne van dit jaar nog onbekend.

Frank van Noord