Flakka wordt ook wel gezien als een zombiedrug.
Flakka wordt ook wel gezien als een zombiedrug. Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Steenbergen trekt aan de bel vanwege overlast flakka

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

STEENBERGEN - De gemeenten in De Markiezaten, waar Steenbergen onder valt, trekken in een brief aan de Eerste Kamer aan de bel vanwege de overlast van designerdrug flakka in de regio. De gemeenten roepen in de brief op vaart te maken met wetgeving rondom de drug. 

“We zien een stijgend aantal incidenten en meldingen van overlast door het gebruik van de drug flakka. Vooral in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Rucphen en Halderberge ondervinden veel overlast,” staat te lezen in de brief. Het groeiende flakka-probleem kost in de regio enorm veel van de politiecapaciteit. “Regelmatig krijgt de politie meerdere meldingen op een dag binnen en zijn zij per melding meerdere uren per dag betrokken.” 

‘Strafrechtelijk aanpakken lastig’

Flakka-gebruikers trekken vaak ook weer andere gebruikers aan, dat zorgt voor overlast in de buurt. “We zien dat de mensen in ons district die flakka gebruiken en een eigen woning hebben, een aanzuigende werking hebben op andere gebruikers. Zo zijn er meerdere panden in ons district waar wel 20 tot 30 gebruikers af- en aan langskomen. Het strafrechtelijk of bestuurlijk aanpakken van de overlastsituatie is lastig. De drug is immers (nog) legaal.”

Daklozen en prostitutie

Het drugsgebruik zorgt uiteindelijk wel voor dat er meer daklozen bij komen en zijn er signalen van illegale prostitutie. “Doorgaans verliest zo’n persoon uiteindelijk zijn/haar woning. De groep dakloze personen die verslaafd is aan flakka wordt zo steeds groter. We krijgen daarnaast signalen van illegale prostitutie. De drug geeft immers een verhoogde zin in seks. Zo liggen er bijvoorbeeld matrassen in een woonkamer, hangen er spiegels aan het plafond en geven buurtbewoners aan dat er een gaan en komen is van mensen. Het is dan lastig om helder te krijgen in hoeverre er sprake is van dwang bij deze groep gebruikers”

De gemeenten benadrukken dat het te lang duurt voordat de drugs wordt verboden. Zij vragen daarom de Eerste Kamer om het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk te behandelen.