Senioren actief bij Beweegpunt de Heen
Senioren actief bij Beweegpunt de Heen Foto: Dominque Loos van SSNB

Nieuwe Beweegwijzer senioren in aantocht

Steenbergen - In het verleden is er vanuit het Sportakkoord een Fitwijzer voor senioren ontwikkeld. Hierin stond zoveel mogelijk sport- en beweegaanbod voor 55-plussers in de gemeente Steenbergen. De ontwikkeling van de Fitwijzer is alweer even geleden, waardoor het aanbod wat erin staat niet meer up-to-date is.


 TEKST CAREN VERMAAT


De buurtsportcoaches van Heel Steenbergen Fit willen het beweegaanbod voor de senioren en volwassenen actualiseren en roepen alle verenigingen, beweegaanbieders, sportclubs en beweeggroepjes op hun beweegaanbod voor senioren en volwassenen kenbaar te maken. Een van de buursportcoaches, Lieke van Dongen, vertelt dat de vorige Fitwijzer is uitgebracht vlak voor corona dus dat dat eigenlijk geen goede timing was. “Daarom willen wij nu dit concept opnieuw lanceren, alleen dan als Beweegwijzer en voor de doelgroep senioren en volwassenen. Wij zijn van mening dat juist die doelgroep baat kan hebben bij een duidelijk overzicht aan sport- en beweegmogelijkheden in de buurt. Het brede en gedifferentieerde aanbod biedt inwoners de kans om mee te doen aan sport- en beweegactiviteiten. ”

 

Bewegen is gezond
Bewegen is van cruciaal belang voor ouderen om een gezonde leefstijl te behouden. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van een goede conditie en van spierkracht en flexibiliteit. Dit draagt bij aan het verminderen van het risico op vallen en het behouden van zelfredzaamheid. Daarnaast kan regelmatige lichaamsbeweging bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en osteoporose. Naast de fysieke voordelen heeft beweging ook positieve effecten op de mentale gezondheid, waardoor stress wordt verminderd en het algemene welzijn wordt verbeterd.

 

Beweegwijzer
“We merken dat veel inwoners op de een of andere manier toch niet zo goed de weg weten te vinden naar de verenigingen. Dat kan meerdere redenen hebben: de een vindt het eng om alleen te gaan en de ander weet niet goed hoe ze de eerste stap moet zetten. Door het beweegaanbod te bundelen proberen we ze te motiveren vaker deel te nemen aan een beweegactiviteit”, aldus Lieke. “De Beweegwijzer zal worden uitgebracht in de vorm van een boekje met daarin een overzicht van het beweegaanbod in gemeente Steenbergen dat bij ons bekend is. Natuurlijk kennen we het aanbod van de grote verenigingen zelf wel, het gaat ons hierbij vooral om de kleinere beweegclubjes of buurtinitiatieven. Denk hierbij aan de loopgroepjes, jeu-de-boules bijeenkomsten of andere ongeorganiseerde activiteiten waaraan de senioren en volwassenen kunnen deelnemen.”


Heel Steenbergen Actief 
De beweegwijzer zal op de website van www.heelsteenbergenactief.nl komen te staan en worden gedrukt. Het boekje zal bij alle instanties en zorgverleners waar wij contact mee hebben worden verspreid. Alle verenigingen, sportclubs, beweegaanbieders en ongeorganiseerde groepen met beweegaanbod voor senioren en volwassenen kunnen dit doorgeven via: l.vandongen@ssnb.nl [n]