Afbeelding
Foto: Cosun Beet Company

Bietencampagne ten einde na verwerking van 7,2 miljoen bieten

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

DINTELOORD - In de afgelopen dagen verwerkten onze Nederlandse suikerfabrieken de laatste suikerbieten van de  campagne 2023-2024. Het was een campagne waarin het natte weer een grote rol speelde. In totaal  kwamen er in de fabrieken Dinteloord en Hoogkerk ruim 7,2 miljoen bieten binnen. De gehele keten  heeft onder zeer moeilijke omstandigheden ingezet op zoveel mogelijk bieten rooien en verwerken.  Daarnaast zijn er verdere stappen gezet in het reduceren van onze CO2 footprint. 

Campagne vol uitdagingen 
De campagne 2023-2024 was er een vol uitdagingen. Het weer speelde van teelt tot oogst parten. Het  begon met een koud en laat voorjaar. Door de late zomer met een natte juli- en augustusmaandontwikkelde  de biet zich meer op wortelgroei en minder op suikergehalte. Bijzonder natte omstandigheden vanaf half  oktober tot de periode met vorst zorgden ervoor dat een grote inzet van loonwerkers en telers gevraagd  werd om de bieten geoogst te krijgen. De verlading van suikerbieten op onverharde plaatsen was lastig.  Het percentage tarra steeg van 8,6% naar 12,4%.

Fabrieken langer open 
De vorst in januari zorgde voor de volgende uitdaging. Op dat moment zat er nog 6.500 ha in de grond. Met name door een hogere wortelopbrengst (86 ton in plaats van 80 ton per hectare) in combinatie met  meer storingen, mede veroorzaakt door vorstbieten, was de suikerbietencampagne ruim 14 dagen langer. Dit zorgde ervoor dat telers meer ruimte hadden om hun bieten te rooien en aan te voeren. Daarnaast besloot de raad van beheer van Cosun, in goed overleg met Cosun Beet Company, om  suikerbieten met vorstschade onder bijzondere voorwaarden te accepteren en versneld te verwerken. Dit  alles in het belang van het collectief.

CO2-reductie 
Elk jaar vervoeren we bieten per schip om vrachtwagentransport op de weg te verminderen. In de vorige twee campagnes ging het om een reductie van in totaal 32.660 ritten. Deze modal shift past in de  bedrijfsstrategie om de CO2 uitstoot te reduceren. De resultaten van de meest recente campagne worden binnenkort bekend gemaakt. Naast CO2-reductie draagt onze modal shift ook bij aan de ontlasting van de  A58 en A2, de Zuidoost corridor goederenvervoer.

Vanaf 2023 heeft alle ingekochte elektriciteit een groen certificaat. Daarnaast draaien onze  specialiteitenfabrieken in Roosendaal en Puttershoek op zonne-energie die we zelf opwekken. Een goede stap in de richting van ons doel om in 2030 de CO2 uitstoot van onze fabrieken met 50% te verlagen ten opzichte van 2018.