Bronzen klok St. Groenhuysen naar Canadees regiment

WELBERG - Al ruim 20 jaar staat er aan de Canadezenweg te Welberg een groot klok monument wat herinnert aan de bevrijding van Welberg en Steenbergen in 1944 en de slachtoffers die daarbij vielen. De strijd bij Welberg was het laatste deel in Brabant van de Slag om de Schelde. 


Bij die klok wordt jaarlijks de bevrijding herdacht en ook wordt de klok op 4 mei geluid. Het bijzondere aan dat herdenken is dat het niet zozeer vóór de mensen gedaan wordt maar dóór de mensen. Ieder die bij de herdenking aanwezig is kan aan het eind van de herdenking de klok mee luiden. Zo verbindt het luiden van de klok niet alleen het verleden maar ook het heden: het geeft ieder de mogelijkheid om zijn betrokkenheid bij en zorg voor vrijheid en vrede te laten horen.


Simultaan geluid

Dat luid-ritueel kreeg in 2014 een 'transcontinentale' dimensie. Toen werd door de werkgroep die de herdenkingen organiseert samen met de mensen van Welberg een klok cadeau gedaan aan een van de Canadese regimenten die in 1944 vochten bij Welberg. Sinds die overdracht van de klok wordt bij herdenkingen samen met mensen van het South Alberta Light Horse Regiment simultaan geluid in Edmonton, Canada, en Welberg. Het luiden op Welberg is dan om vier uur in de middag en in Edmonton is het dan acht uur ‘s ochtends.


Uitbreiding

Het ritueel om samen te luiden wil de werkgroep uitbreiden naar een ander Canadees regiment, het Algonquin regiment, dat ook betrokken was bij de bevrijding van Welberg en Steenbergen. De secretaris van de werkgroep had het klokje van De Brink te Roosendaal op het oog dat mogelijk vrij zou komen. Dat klokje krijgt echter een plaats in de nieuwbouw maar Stichting Groenhuysen bleek nog een bronzen klok in depot te hebben. Bij Groenhuysen liep men helemaal warm voor dit initiatief en toonde men zich bereid om de klok te doneren zodat die overgedragen kan worden aan het Algonquin Regiment in North Bay, Canada. De mensen van dat regiment zijn op hun beurt laaiend enthousiast en werken graag mee om dit plan te laten slagen. Binnenkort zal een klokkenstoel voor de klok gemaakt worden en wordt gezocht naar mogelijkheden van transport en verscheping naar North Bay.


'Gezamenlijk de zorg voor
vrede en vrijheid
laten klinken'


Symbolische overdracht

De symbolische overdracht van de “regimental bell” voor het Algonquin Regiment zal in het bijzijn van enkele “Algonquins” gebeuren tijdens de 80-jarige herdenking te Welberg op 2 november van dit jaar. Dan zullen voor het eerst drie klokken simultaan geluid worden. Een bijzonder moment dat, zoals bij eerdere herdenkingen, vastgelegd wordt op Facebook en alleen mogelijk is dankzij modern media. Met dat gebruik van modern media verlegt zich zo ook het herdenken en kan inmiddels met recht van een simultaan, intercontinentaal herdenken gesproken worden. 


Verbonden in en voor de toekomst

Door samen te staan en samen te luiden, blijven we verbonden in en voor de toekomst. Het is daarom dat de werkgroep zoekt naar de mogelijkheid van verdere uitbreiding om gezamenlijk de zorg voor vrede en vrijheid te laten klinken.[n]