Afbeelding
Foto: Stock

Dinteloordse cameraman Hoyte van Hoytema wint Oscar voor Oppenheimer

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

DINTELOORD - Hoyte van Hoytema, die opgroeide in Dinteloord, heeft zondagnacht een Oscar binnengehaald voor zijn werk aan de film Oppenheimer. De 52-jarige cameraman ontving de Oscar tijdens de ceremonie in het Dolby Theatre in Los Angeles.

De in Dinteloord opgegroeide cameraman Hoyte van Hoytema werd dit jaar voor de tweede keer genomineerd voor een Oscar. De eerste nominatie was voor zijn werk aan de oorlogsfilm Dunkirk, maar deze keer ging hij naar huis met het felbegeerde beeldje voor Oppenheimer. Tijdens zijn dankwoord bij het in ontvangst nemen van de Oscar deelde hij nog tips met alle aspirant-filmmakers, bedankte hij zijn regisseur Christopher Nolan en zijn vrouw, producent Emma Thomas, met wie hij vier films heeft gemaakt en die volgens Van Hoytema het beste zijn wat hem kon overkomen in zijn carrière. Tot slot bedankte hij ook zijn vrouw en dochter.

Biografie Hoyte van Hoytema 
Van Hoytema stamt uit het patriciërsgeslacht Van Hoytema. Hij werd geboren in Zwitserland als kind van Nederlandse ouders en verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland. Nadat hij werd afgewezen voor de Nederlandse Filmacademie, studeerde Van Hoytema aan de gerenommeerde Polish National Film School in Lódz. Hij rondde zijn studie niet af en had enkele baantjes in Nederland en Polen voordat hij in 2002 in Zweden aan de slag kon als assistent bij de televisieserie Den förste zigenaren i rymden (De eerste zigeuner in de ruimte).

Van Hoytema woont met zijn Zweedse vrouw en hun dochter in Los Angeles. Tot aan diens dood had hij contact met de cameraman Robby Müller, die hij als zijn mentor beschouwde. In februari sleepte de Dinteloorder nog een prijs binnen voor Oppenheimer, namelijk de BAFTA Award.