Afbeelding
Foto: De Groene Pluim

Van Adrichem Kwekerijen wint Eerste Groene Pluim in Steenbergen

Door: Amy Klaverveld Algemeen

STEENBERGEN - De eerste Groene Pluim binnen de gemeente Steenbergen is afgelopen donderdag uitgereikt aan Van Adrichem Kwekerijen, een toonaangevende producent van grove trostomaten. De erkenning werd overhandigd door wethouder economische zaken Kees Gommeren aan Loek van Adrichem, algemeen directeur van het familiebedrijf, tijdens een ondernemersbijeenkomst bij Akkermans Leisure & Golf in Steenbergen.


Duurzaam ondernemen staat centraal bij dit familiebedrijf, dat nu al onder leiding staat van de derde generatie. De tomaten worden op een eerlijke en natuurlijke manier geproduceerd, waarbij natuurlijke bestuiving door hommels plaatsvindt en natuurlijke vijanden zoals sluipwespen worden ingezet voor de bestrijding van plagen. Bovendien wordt voor de substraatteelt steenwol gebruikt, dat na gebruik wordt ingezameld en een tweede leven krijgt in de baksteenindustrie. Momenteel is 95% van de gewasbescherming biologisch en wordt voor de beregening regenwater opgevangen vanuit de kassen.


Van Adrichem Kwekerijen maakt ook optimaal gebruik van restwarmte. Op de locatie in Steenbergen wordt warmtekrachtkoppeling (WKK) gebruikt, die naast warmte ook CO2 en elektriciteit genereert. De warmte en CO2 worden gebruikt voor de teelt, terwijl de elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. In Westdorpe wordt restwarmte van een nabijgelegen kunstmestfabriek benut, waardoor geen aardgas meer nodig is. Voor de toekomst wordt gehoopt dat ook restwarmte van de vuilverbranding in Roosendaal kan worden toegepast.


Loek van Adrichem is niet alleen een actief bestuurslid van het Ondernemers Platform Steenbergen (OPS), waar hij de glastuinbouw vertegenwoordigt, maar ook betrokken bij MKB Nederland en Glastuinbouw Nederland. Bovendien is het bedrijf nauw verbonden met de slimme software van Source.ag, die belangrijk is voor het optimaliseren van de tomatenteelt door middel van het verzamelen van informatie en kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s).


Het bedrijf heeft een audit glansrijk doorstaan en wordt geprezen om zijn duurzaamheidsinspanningen en betrokkenheid bij natuurbehoud. Van Adrichem Kwekerijen is een koploper op het gebied van verantwoorde productie en klimaatactie, volgens de accreditatiecommissie van de Groene Pluim. Het bedrijf is daarmee de eerste ontvanger van deze erkenning in de gemeente Steenbergen en sluit zich aan bij meer dan zeventig andere koplopers in Nederland.