Anneke met een van haar cliënten.
Anneke met een van haar cliënten. Foto: VluchtelingenWerk Nederland

Weer plek voor nieuwe vrijwilligers VluchtelingenWerk

STEENBERGEN - Als je na een lange reis aankomt op een nieuwe plek, waar een andere taal wordt gesproken en waar je niemand kent, is dat niet makkelijk. Voor vluchtelingen is dit de realiteit. In de gemeente Steenbergen doen vrijwilligers hard hun best om vluchtelingen op weg te helpen in de Nederlandse samenleving door ze te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal. 


Anneke is een van de vrijwilligers die nieuwkomers helpt bij het leren van de Nederlandse taal. 

“Ik help mijn cliënten bij het leren van grammatica, spelling en daarnaast praat ik met ze over alledaagse onderwerpen. Mijn doel is om de cliënten die ik begeleid zelfredzaam te maken, zodat ze zelf medicijnen kunnen ophalen bij de apotheek, in de supermarkt aan een medewerker kunnen uitleggen welk product ze zoeken of zodat ze een praatje kunnen maken met de buurvrouw verderop in de straat,” vertelt Anneke.


Een wereld van overeenkomsten 

Anneke deelt dat ze veel voldoening uit haar werk haalt, omdat ze telkens in contact komt met verschillende mensen die allemaal een unieke kijk op het leven hebben. Haar doel is om nieuwkomers meer te leren over de Nederlandse cultuur. Tegelijkertijd leert ze zelf ook veel van haar cliënten, zij delen veel over hun land van herkomst met vaak een geheel andere cultuur. “Uiteindelijk zijn er veel meer overeenkomsten dan we denken. Dat had ik min of meer verwacht, maar het is prachtig om te zien dat dit bevestigd wordt.”


De gouden tip van Anneke 

“Als je start als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland komt er soms best wat op je af. Je leert verschillende nieuwe cliënten kennen en je moet veel geduld hebben. Maar het doen van vrijwilligerswerk is volgens Anneke vooral heel leerzaam en geeft het veel voldoening. De gouden tip die Anneke mee wil geven aan toekomstige vrijwilligers: “Gewoon beginnen. Je weet toch niet wat je ervan moet verwachten en je leert terwijl je het doet!”


Vrijwilliger worden in Steenbergen 

Op de locatie in Steenbergen is op dit moment plek voor nieuwe vrijwilligers die ook hulp bij taal willen bieden. Je kan al vrijwilliger worden vanaf 2 uur per week. Als taalcoach heb je veel flexibiliteit in het indelen van je uren. Het is mogelijk om cliënten te ontmoeten op de locatie in Steenbergen of om ergens af te spreken, bijv. in een bibliotheek of werkcafé. Ga naar www.vluchtelingenwerk.nl/vrijwilligers voor meer informatie. Je kunt je daar ook meteen aanmelden als vrijwilliger.[n]