Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

OUDE HEIJDIJK – In de 460 jaar oude stal van Johan van de Bosch dartelen honderden kleine lammetjes en hun moeders. Gezonde belhamels, die ook een hels kabaal maken, als er bezoekers in de stal zijn.


Johan (73) heeft al vanaf zijn 7de levensjaar schapen. Hij is trots op zijn mooie kudde en het jonge grut. Vanaf begin maart is het volle bak aan het werk. Johan werkt veel ’s nachts, als de lammetjes worden geboren. “Vorig jaar heb ik geïnvesteerd in goede dek-rammen en dat betaalt zich dubbel en dwars terug. We hebben prachtige gezonde lammeren, gemiddeld 2,33 levende lammetjes per ooi.” Omringd door de dieren voelt hij zich op z’n best. “De schapen zijn mijn lust en mijn leven en hier in de oude stal werk ik het liefst, ook ’s nachts als de schapen liggen te slapen.” De ooien worden zo’n 10 tot 14 dagen voordat ze gaan lammeren geschoren, zodra ze op stal komen. Momenteel huppelen er ruim 400 schaapjes rond.

“Enkele jaren geleden hebben we flink ingeleverd met de komst van de wolf. Drie jaar geleden zijn er schapen doorgebeten en ook drachtige schapen zijn ‘leeggeraakt.’ Wolvenafrastering plaatsen heeft niet zoveel zin, want de schapen verplaatsen iedere paar dagen als ze op de dijken van Waterschap de Brabantse Delta grazen.”

In de stal loopt ook zijn kleindochter Lucy, die met speels gemak de lammetjes de fles geeft. Daarnaast wordt de helpende hand in deze drukken tijd geboden door twee stagiaires, Floor uit Lelystad en Bart uit Bennebroek. Zij volgen de opleiding Dierverzorging in Almere en zijn een heel eind van huis, om het vak te leren van de doorgewinterde schapenhouder. Zo te zien hebben ze ook zijn liefde voor de dieren al in zich, want met veel toewijding worden de lammetjes bij gevoed en dankzij hun aanwezigheid zijn de kleintjes ook helemaal niet bang voor mensen, maar zelfs erg nieuwsgierig en brutaal. Johan is extra trots op één van zijn ooien, die maar liefst een vierling heeft gebaard en deze volledig met eigen melk groot brengt.[n]

TEKSTEN CHRISTEL SCHIPHORST