Tevreden gezichten bij de uitreiking van de cheque.
Tevreden gezichten bij de uitreiking van de cheque. Foto: René Mensen

Leerlingen IKC De Vincent op de bres voor Samentuin

Door: Addo Sprangers Algemeen

ETTEN-LEUR - Een cheque in ontvangst mogen nemen met het enorme bedrag van 1237,87 euro is echt fantastisch voor Samentuin van Gogh. De kinderen en leerkrachten van IKC De Vincent hebben dit bedrag bijeengebracht op een georganiseerde kerstmarkt op school. Vrijdagochtend mochten enkele leerlingen de ‘cheque’ overhandigen aan Hilvert Boelmans van Samentuin.

Het idee voor Samentuin van Gogh is tien jaar geleden ontstaan tijdens een rondgang door de wijk Centrum-Oost met de toenmalige wethouder, de wijkmanager, vertegenwoordigers van de wijkvereniging en enkele wijkbewoners. Het gezelschap liep langs een verwaarloosde tuin die hoorde bij een destijds verlaten pand aan de Stationsstraat. Kees Naalden -een betrokken wijkbewoner - opperde het idee om er een educatieve en biologische moestuin van te maken. Amarant was inmiddels eigenaar van het pand en de tuin geworden. Deze organisatie het goed om de tuin vijf jaar als zodanig te gaan gebruiken. In 2014 ging het initiatief van start.

Verhuizing

Hilvert Boelmans is de coördinator van Samentuin. Hij is erg blij met deze financiële bijdrage. “Wij zijn momenteel met zeven mensen. Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden zijn we één tot enkele dagen per week in de tuin te vinden. In ieder geval elke vrijdagochtend. Omdat Amarant uitbreidingsplannen had, zijn we begin 2023 verhuisd naar de huidige plek aan de Lambertusstraat. Deze nieuwe plek is fantastisch en bijna twee keer zo groot. Dat is fijn, maar vraagt ook extra handjes. We kunnen wat dat betreft altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. En die mogen ook best wat jonger zijn dan wij pensionado’s,” glimlacht Hilvert. 

‘Eigen tuintje’

Priscilla van Langeveld is lid van de Ouderraad van De Vincent. Priscilla is druk in de weer met de voorbereidingen voor de Nationale Pannenkoekendag, die ook vandaag is. “We hadden het idee opgevat om geld in te zamelen voor de Samentuin door een kerstmarkt te organiseren. Dat is erg succesvol geweest. Maar liefst 1.237,87 euro is er bijeengebracht. Samentuin is een project waarbij in principe elke week een groep van De Vincent naar de moestuin gaat om waar mogelijk mee te helpen. Per groepje houden ze ook hun ‘eigen tuintje’ bij.”

Fruitbomen

Hilvert Boelmans: “Zo’n mooie schenking krijg je niet elke dag. We gaan het gebruiken door waarschijnlijk een of enkele fruitbomen aan te schaffen. Die gaan jaren mee en zo worden we dan wekelijks herinnerd aan deze mooie prestatie van de kinderen van IKC De Vincent.” 

Pannenkoeken

De vrijwilligers van Samentuin worden ook uitgenodigd om deel te nemen aan Pannenkoekendag. Samen met de kinderen van groep 3 genieten ze in de klas van de overheerlijke, in de meeste gevallen door de ouders zelfgebakken pannenkoeken. Hun dag kan niet meer stuk. [n]

‘Schenking gebruiken voor aanschaf
fruitbomen’