Het eerste damesteam van DSE ligt onder vuur bij de club.
Het eerste damesteam van DSE ligt onder vuur bij de club. Foto: Roel van Gorp

Tijdbom onder voortbestaan Dames 1 DSE

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - Het bestuur van DSE heeft besloten het eerste damesteam vanwege het steeds hogere voetbalniveau van het team komend seizoen terug te trekken uit de competitie. Tot verbijstering van de damesselectie zelf.

In Etten-Leur waren al sinds mensenheugenis twee voetbalclubs actief: Internos in Etten en Unitas op de Leur. In 1958 kwam daar een derde club bij: DSE. De club zag het levenslicht in café De Sportvriend. Met het toetreden tot de KNVB in 1963 werd de naam DSV veranderd in DSE, afkorting voor De Sportvriend Etten. De eerste vijf jaren van hun bestaan speelden zowel DSV als DSE vooral als caféclub. Na toetreding tot de KNVB werd ongeveer 50 jaar geleden besloten dat bij DSE ook meisjes konden gaan voetballen. Vanaf dat moment was DSE toonaangevend voor het vrouwenvoetbal in West-Brabant en verre omstreken.

Voetbalsuccessen

Het eerste damesteam van DSE kon men al in 1968 bewonderen, maar omdat er te weinig tegenstanders waren en een aantal dames het niet meer zag zitten, ging het damesvoetbal toen ter ziele. Vanaf seizoen 1972-1973 werd er onder de vlag van de KNVB gevoetbald in de Derde Klasse. Hier werden meteen het kampioenschap en promotie naar de Tweede Klasse binnengehaald.  Ook in 1977 werd het kampioenschap behaald en volgden meerdere promoties, onder andere naar de Hoofdklasse. Door de jaren heen is het damesvoetbal bij DSE steeds populairder geworden, ook bij de jeugd. Het absolute hoogtepunt was de promotie naar de Topklasse in het seizoen 2021-2022. In het seizoen 2022-2023 waren er vier dames- en zeven meisjesteams ingeschreven.

Verrast

Als een donderslag bij heldere hemel werden vorige week maandag de voltallige selectie (negentien speelsters) en de twee trainers uitgenodigd bij de bestuursvergadering. Het damesteam werd daar compleet verrast door het eenzijdige bestuursbesluit om met ingang van het volgende competitiejaar het eerste damesteam uit de competitie terug te trekken. De motivatie voor dit besluit luidde: “De belangrijkste reden is dat de eigen jeugd niet meer goed kan aanhaken bij de selectie. We zien graag dat onze eigen jeugd kan doorstromen. Maar door het alsmaar hogere niveau van de damesselectie wordt dat steeds lastiger. We willen daarom een goed onderbouwd plan maken voor de toekomst van de damesselectie.” Bij de selectie van Dames 1 van DSE had niemand dit besluit aan zien komen en er werd binnen de vriendinnenclub dan ook emotioneel op deze toch wel harde boodschap gereageerd.

Overleg

De hele selectie was met stomheid geslagen en gaf aan dat het vertrouwen grof gedeukt was. Nadat de emoties wat gedaald waren, wilden de dames toch wat meer zekerheid. “Wij worden min of meer gedumpt en hebben hier helemaal geen stem in!” De meesten spelen al ruim vijf jaar tot tevredenheid en gezelligheid bij DSE en begrijpen hier niets van. “Wat zal de toekomst ons brengen? Òf er worden goede afspraken gemaakt, òf ons hele team stapt op bij DSE en gaat elders voetballen.” Nidia Bos, de aanvoerder van Dames 1 laat de moed nog niet zakken. “Hoewel ons vertrouwen geschaad is, hebben we als team toch hoop dat we er in goed gezamenlijk overleg uit zullen komen.”

Werkgroep

Ron Hofman, de voorzitter van DSE, wil nu nog geen commentaar te geven. “Binnen DSE is een werkgroep in het leven geroepen die een bestuurlijk standpunt gaat bepalen,” meldt hij. “Verder doe ik nu geen uitspraken en wil ik graag radiostilte totdat dit vervelende item de wereld uit geholpen is.”