Shamil: 'Mijn ma wil het liefste dat ik boksen bij een hobby hou en dat ik ga studeren'
Shamil: 'Mijn ma wil het liefste dat ik boksen bij een hobby hou en dat ik ga studeren' Foto: René Mensen

'Mijn droom is een eigen boksschool te openen'

ETTEN-LEUR - Bij het afgelopen Etten-Leurse Sportgala in januari werd de 17-jarige Shamil Koedanetov uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2023. Het juryrapport meldde het volgende over hem: ‘Deze sporter heeft zich onderscheiden door zijn opmerkelijke prestatie op het Haslev International Box Cup toernooi in Denemarken'. 


DOOR ARTHUR BRAND


Hij behaalde goud in de 63 kilo-categorie voor onder 19 jaar. Zijn prestatie in de finale, waarin hij alle rondes won van zijn Deense tegenstander, was indrukwekkend. Zijn ambitie richt zich op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles of een carrière in het profboksen. Kortom, hij is een zeer getalenteerde en gemotiveerde sporter met duidelijke doelen.


Kaukasus

Shamils ouders komen oorspronkelijk uit de Kaukasus in Rusland. Hij heeft twee oudere zussen en een oudere broer. Deze broer Murat, al vrij jong Nederlands kampioen taekwondo, brengt hem rond zijn twaalfde in contact met de vechtsporten. “Hij liet me filmpjes zien van bekende vechters en sindsdien is het bij mij blijven hangen. De keuze viel op het boksen omdat ik dit de meest tactische en technische sport vind. Vooral omdat mensen vaak vinden dat vechtsport gewoon knokken is, straalt het boksen juist een bepaalde elegantie en finesse uit. Het is een vechtsport met klasse.”


Studeren

Hij doorloopt basisschool De Toverlaars en gaat daarna met vwo/gymnasium advies naar de KSE. Na 4 jaar vwo gaat hij verder op havo en daar doet hij nu dit jaar eindexamen. “Mijn ma wil het liefste dat ik boksen bij een hobby hou en dat ik ga studeren. Ik ga ook wel studeren, International Business bij Avans, en laat dit de studie niet in de weg zitten. Ik moet dan twee keer zes maanden naar het buitenland .En ik denk dat ik Chinees als extra taal ga kiezen. Mijn droom is een eigen boksschool, een eigen gym. In ieder geval een eigen onderneming in de sportwereld.”


Schroevendraaier

Als hij een wedstrijd gepland heeft staan is het vijf tot zes keer in de week trainen. Na school naar huis, even rusten, eten en dan, om half zeven, stapt hij op de trein naar Breda. Dan gaat hij daar naar de gym, naar zijn eigen trainer. Het is echter niet altijd naar Breda, hoor. Hij gaat ook wel in het Brabantpark hardlopen, sprintjes trekken, cardio. Dan is hij sneller klaar en hoeft hij niet naar Breda. Als je het Shamil vraagt, is de leverstoot zijn zwakke punt. "Dat is net alsof er een schroevendraaier uit je lijf wordt gehaald. Dat moet je dan dus met je ellebogen proberen tegen te houden, want, als je hem echt op je lever krijgt, dan kan je niet meer ademen." Goed druk zetten en eigen tempo opvoeren zijn Shamils sterkste punten. Niet de tegenstander laten werken en laten komen. Maar gewoon druk zetten en eigen combinaties maken. "Als ik vanaf de bel, in de eerste minuten, gelijk in mijn eigen spel kom, dan zie ik alles wat de tegenstander doet en kan ik mijn eigen programma gewoon kan volgen." Hij hoopt in een paar jaar in het Nederlandse team te komen. "Als ik gewoon mijn eigen spelletje blijf spelen, geloof ik dat ze mij wel een briefje gaan sturen. Dan krijg ik bondstraining en mag ik Nederland vertegenwoordigen op internationale toernooien. Dat zou geweldig zijn. Op die manier wil ik me dan proberen te kwalificeren voor de Olympische spelen." [n]