Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Bezoekers positief over gezellige bierproefavond: ‘Snel weer zoiets organiseren, chapeau!’

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - In ‘De Kapel in het Park’ werd op vrijdagavond een bierproefavond georganiseerd op initiatief van de amateurbrouwers van brouwerij ‘JOT’, Barbara en Sylvester van Dijk van ‘De Kapel’ en Mark Janssen van Gall&Gall Kerkwerve. Na een oproep op sociale media hadden meer dan 250 belangstellenden zich ingeschreven.

Om half acht stond er al een lange rij bierliefhebbers voor de kapel te wachten. Toen Mark Janssen en Marc van de Put de bierproefavond om klokslag acht uur openden, was de kapel tot in alle hoeken vol. In hun openingswoord benadrukten ze het doel van de avond: eerst en vooral moest het een gezellige avond worden. Daarna werd de spreekstalmeester van de avond voorgesteld. Dit was de welbekende Arno Renne, die als ‘Nolleke Turf’ bekendheid verwierf op veel Mauwavonden.

Opzet van de avond

Tijdens de proeverij werden zeven verschillende bieren gepresenteerd, waaronder een nieuw biertje: “JOT Janssen”, dat alleen verkrijgbaar zal zijn bij Gall&Gall Kerkwerve. Vijf van de proefbieren zijn ontwikkeld door de vier Leurse vrienden die in 2019 met ‘JOT’ zijn begonnen: Marc van de Put, Martin de Waal, Jan van de Bovenkamp en Arjan van der Made. Aan de Lage Bremberg hebben ze hun ‘JOT-laboratorium’ waar ze maandelijks bieren ontwikkelen. Als de bieren aan hun smaken voldoen, laten ze in een huurbrouwerij batches brouwen. In het begin was dat 1000 liter bier, drie jaar geleden 8000 liter en nu zitten ze op een kwantum van 15000 liter kwalitatief zeer hoog bier.

Iedere deelnemer had een eigen proefglas en met z’n tweeën kregen ze steeds een fles te verdelen. Sylvester van Dijk had bij elk proefbiertje een bijpassend, heerlijk gerechtje gemaakt, die door medewerksters en familie van de organisatie uitgedeeld werden. Ieder biertje werd door een van de leden van JOT toegelicht, waarna geproefd kon worden. De volgende bieren werden uitgeschonken: ‘JOT blond’, ‘JOT Nelpa’, ‘JOT Janssen’, ‘JOT Tripel’, het beste bier van Brabant: Rascal Tripel, ‘JOT Quadruppel’ en ‘Monte Cristo’. De Quadruppel heeft een stevig alcoholpercentage van 12%.

Pubquiz en rad van fortuin

Als afwisseling tussen het proeven van de heerlijke bieren werd er driemaal een elektronische Pubquiz gespeeld. Op iedere tafel lag een QR-code, die elke deelnemer met zijn mobieltje kon scannen om mee te doen.

De eerste van de drie quizzen testte de bierkennis van de deelnemers. De andere twee quizzen gingen over algemene kennis en kennis over Etten-Leur. Na iedere multiple choice vraag kon een antwoord gekozen worden en na sluitingstijd verscheen het juiste antwoord op een groot scherm en na 10 vragen zag de winnaar zijn/haar naam verschijnen. Voor iedere winnaar was er een “JOT-pakket als prijs met een stevige cadeaubon.

Presentatie JOT Janssen Tripel

Om half tien werd de proeverij even stilgelegd en kwamen Mark Janssen en de mannen van de JOT brouwerij het podium op om hun nieuwe ‘JOT-Janssen’ Tripelbier van 9%, te presenteren.

Deze unieke tripel is speciaal voor Gall&Gall Janssen gebrouwen: Een tripel zoals een tripel behoort te zijn, ongefilterd, amberkleurig met een authentieke smaak. Gemakkelijk drinkend met een zachtzoete afdronk.

Reacties van de bierproevers waren unaniem: “Supergezellig, geslaagd, prima sfeer, heerlijke biertjes en hapjes. Snel weer zoiets organiseren, chapeau!