Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

“Lo Stivale” al 35 jaar ‘Ristorante Italiano’ aan de top in Etten-Leur!

ETTEN-LEUR, Al ruim 35 jaar is ‘Lo Stivale' een goed bezocht restaurant aan de Oranjelaan in Etten-Leur. Op 21 maart 1989 opende het restaurant zijn deuren. Twee ooms, een zus en een neef van de huidige eigenaar begonnen destijds het familiebedrijf. In 1990 verkoos de toenmalige Tommaso Rizzo het werken in het familierestaurant boven een studie aan de universiteit van Bologna. De overgang van het zonnige Italië naar het koude en donkere Nederland was een hele shock voor Tommaso, die sinds 2002 eigenaar-gastheer is van dit pure en sfeervolle Italiaanse restaurant.


Terugkijkend op 35 jaar ‘Lo Stivale', ziet Tommaso een grote positieve omwenteling. Bij zijn aankomst in 1990 was het verschil met Italië een cultuurshock: De dagen waren kort, het weer was somber, de winkels en supermarkten waren allemaal al vroeg dicht, er was niemand op straat. Gelukkig is dit allemaal in positieve zin gekeerd. “Ik herken het land niet meer!”


Andere gasten

In de beginjaren heeft Tommaso flink moeten knokken tegen de Nederlandse mentaliteit van: ”Wat een boer niet kent, dat eet hij niet.” Inmiddels is Nederland o.a. dank zij de kleiner wordende wereld ook veel meer vertrouwd geraakt met de Italiaanse (eet)cultuur. De huidige gasten van ‘Lo Stivale’ zijn de kinderen van de generatie die 35 jaar geleden vaste klant waren. Deze nieuwe gasten kunnen en willen ook meer betalen voor goede kwaliteit. Ook de huidige economie laat dat toe.


Nieuwe Nobelaer

Tegenover het restaurant van Tommaso Rizzo was tot voor kort theater ‘De Nieuwe Nobelaer' gevestigd. ”In die jaren heb ik veel artiesten leren kennen en veel bezoekers van het theater mogen ontvangen in mijn restaurant; Gelukkig mag ik nog steeds, ondanks dat het theater verhuisd is, veel bezoekers en artiesten in ‘Lo Stivale' ontvangen.” Waar ik vroeger op een blinde muur van de Nobelaer zat te kijken, verrijzen nu in snel tempo appartementen waar nieuwe potentiële klanten komen te wonen.


Corona

Waar Corona veel Nederlandse ondernemers de das om deed, was het voor ‘Lo Stvale’ een soort van reddende engel. Behalve het gerenommeerde Italiaanse restaurant is het mogelijk pizza’s af te halen. Alle pizza’s worden naar aloud Italiaans recept in de eigen keuken bereid en zijn ze nog eens 20% goedkoper dan bij de Etten-Leurse pizzeria’s.

Dochter Martina, door Tommaso lieflijk “mijn prinsesje’ genoemd, is inmiddels aangeschoven en vertelt: “Tijdens de corona was het restaurant gesloten, maar de verkoop van pizza’s ging wel door. De mensen stonden in lange rijen te wachten; we hadden een record omzet, zeker met feestdagen als bijvoorbeeld moederdag. Een prettige bijkomstigheid: Tommaso kon als ondernemer de overheidssubsidie in no time terug betalen.


De Kaart

‘Lo Stivale” is een succes en een begrip in Etten-Leur dank zij de goede formule, hoge kwaliteit en gezelligheid. De echte Italiaanse keuken kenmerkt zich door de simpelheid, waarbij per gerecht niet meer dan 3 tot vier ingrediënten in de pan gaan. Hoewel er vele culinaire hoogstandjes op de kaart staan, zijn de volgende wel de kartrekkers: Carpaccio, Vitella Tonnato. Ossobuco, Straccetti (= ossenhaas met Parmezaan). Tiramisu staat niet op de kaart, in plaats hiervan wordt “Biramissu’ gepresenteerd In plaats van Marsala wordt een siroop van bier gebruikt.