Afbeelding
Foto: Arthur Brand

Dave blinkt uit in tafeltennis: 'Voor mij hoef je je niet in te houden'

ETTEN-LEUR - Hij was een van de twee sporters met een beperking op het podium bij het afgelopen sportgala over het jaar 2023. Dave de Gruiter, para-tafeltenisser, reist het hele land door om aan wedstrijden deel te nemen. In Amersfoort bereikte hij de kwartfinale, in Nieuwleusen won hij het toernooi. Hij werd 2e in Zoetermeer en hij heeft zich ook geplaatst voor het Nederlands kampioenschap.


DOOR ARTHUR BRAND 

 

Dave wordt geboren in Den Haag, op 3 mei 1979, met een spastische tetra play. Dat is een lichte verlamming aan de linker zijde. Vanaf zijn 4e jaar woont hij in Etten-Leur. Gaat eerst naar de mytylschool in Breda. Dat is speciaal onderwijs voor mensen met een beperking. Gepast onderwijs, waarbij alles allemaal niet te snel gaat en er niet te veel prikkels ontstaan. Er is daar ook een revalidatiecentrum, waar hij fysio krijgt. Daarna volgt hij de LTS. Hij werkt nu 5 dagen per week als steigerlasser en dat gaat prima.


“Ik wilde wel iets met mijn handen doen, ik ben geen kantoor pikkie. Op het werk zien ze mij wel eens bezig en zeggen dan: dat ga ik ook zo doen als jij dat doet, dat is veel beter, zo min mogelijk je lichaam belasten, dat is top! Dan zijn ze trots op mij.”


Vanaf zijn 11e speelt hij bij de jeugd van ‘Tanaka’. Hij stopt even, vanwege een studie in Nijmegen, maar gaat daarna weer spelen bij verschillende clubs, waaronder ook TTV ‘The Black Hands’ in Sint Willebrord. “Daarna ben ik weer een tijdje gestopt, toen konden mijn benen het even niet aan." Vanaf vorig jaar is hij weer terug bij ‘Tanaka’ in Etten-Leur.. Hij traint daar nu 2 keer per week, eigenlijk alleen met valide spelers. “Die willen zich af en toe toch voor me inhouden maar dan zeg ik : doe dat nou maar niet , want daar wordt ik alleen maar sterker van”.


Één keer per maand speelt hij in Rotterdam, bij zijn coördinator. Al met al dus best een druk leventje voor Dave, want het komt wel eens voor dat hij 5 of 6 keer in de week aan het sporten is. Begin januari was het helemaal extreem, want toen had hij een competitie, een toernooi in Zoetermeer en op zondag waren de clubkampioenschappen bij ‘Tanaka’. Gelukkig kan hij zelf auto rijden en hij gaat dus gelukkig overal zelf heen.


Competitie bij ‘Tanaka' betekent 3 tegen 3. Je speelt dan tegen een team uit Breda, Goes, Willemstad of Oudenbosch. Dat is meestal in de avond. Je speelt een uit en een thuis wedstrijd. Dat is dan een keer tegen die tegenstander van een andere club enzovoorts. Met steeds 3 spelers is dat dus 3 keer tegen elkaar en 1 dubbel. Dat alles is dus 1 keer in de week.

Dave heeft ook nog ambities. “Bondstraining op Papendal, 1 keer per week is dat. Dat is wel mijn doel om te halen. Ik denk niet dat er veel paralympiers zijn die prof kunnen worden, maar ik wil wel verder komen. Ik volg ook Kelly van Zon en Frederique van Hoof op Facebook. Dat zijn mijn voorbeelden. Ook para sporters, mensen met een beperking. Als je dat zo ziet , die reizen bijna de hele wereld af. Dat zou ik ook wel willen."[n]

Maud en Dave bij de uitreiking,