Afbeelding
Foto: Timo Aanraad

Timo Aanraad wil ook in 300 CC klasse vlammen

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN- De 16-jarige talentvolle motorcoureur Timo Aanraad staat aan de vooravond van een nieuw raceseizoen. Voor het eerst staat hij met zijn Yamaha aan de start in de 300 cc klasse en rijdt hij wedstrijden buiten Nederland.

Het motorrijden zit bij Timo in de genen. Zowel zijn vader Peter als zijn opa Rien (de vader van zijn moeder Tamara) reden hobbymatig op een circuit. “Ik ging altijd wel mee om te kijken, maar verder had ik er geen interesse in,” zegt hij. Timo ging liever voetballen bij V.V. Hoeven. “Na enkele jaren vond ik voetbal toch niet zo leuk meer en op mijn 12de ben ik ermee gestopt.” Tijdens een vakantie met zijn ouders mocht hij op een minibike rijden en was meteen verkocht. Het motorvirus had ook hem te pakken.

Zelf aanleren

Er werd een NSF Honda 100 cc aangeschaft en op kleine circuits werd er geoefend. “Zo leerde ik schakelen. Je moet jezelf alles aanleren of het aan andere rijders vragen.” Na dat jaar zag Timo het wel zitten om wedstrijden te gaan rijden. Daarvoor moest de Honda worden ingeruild voor een Yamaha 125 cc en werd er regelmatig koers gezet naar een junior-track naast het circuit van Assen. “Vanaf dat moment zijn we als gezin vele weekenden op pad. Peter is zijn persoonlijke monteur en doet al het onderhoud aan de motoren. Alles voor ’t jong hé,” lacht zijn moeder. 

Winnen

Besloten werd om wedstrijden in de Open 125 Klasse te gaan rijden. “Vooral om ervaring op te doen. Er rijdt hierin een mix van rijders van 12 tot 21 jaar. Dat ging goed, beter dan verwacht. Ik eindigde wel wat achteraan, maar dat kwam vooral omdat sommige motors opgevoerd waren,” gaat Timo verder. Na dat leerjaar lonkte wedstrijden om de Yamaha Cup, waar wel het nieuwste model Yamaha 125 cc voor aangekocht moest worden. “Daar heb ik 2 jaar in gereden. De wedstrijden zijn verdeeld over 6 race-weekenden met 12 races in Veldhoven en Assen. Het eerste seizoen eindigde ik 5de van de 18 en het tweede was ik 3de van de 19.” Frustrerend voor hem was wel dat hij vaak 2de of 3de in de wedstrijden was en er nooit een wist te winnen. “Altijd was er iemand sterker.”

Sponsoren

In april begint het nieuwe seizoen wat tot begin oktober duurt. “Nu ga ik rijden in de Yamaha R 3 Benelux Cup 300 cc en ga van de kartbanen naar de grotere circuits. En ook verder weg naar België, Frankrijk en Duitsland.” De snelheden gaan ook fors omhoog. “Van 130 kilometer bij de 125 cc naar 200 bij de 300 cc.” Uiteraard is Timo ook niet gevrijwaard gebleven van valpartijen. “Het enige wat ik daar tot nu toe aan overgehouden heb is een tweedegraads brandwond op mijn bovenbeen,” zegt hij laconiek. Timo zit in Havo 5 van het KSE te Etten-Leur en doet dit jaar eindexamen. “Ik weet nog niet wat ik hierna ga doen. Waarschijnlijk een sportopleiding volgen.” Zeker is dat hij verder in de motorsport gaat, hoewel daar een behoorlijk kostenplaatje aanhangt. “Ik prijs me gelukkig met een aantal goede sponsoren, maar kan er zeker nog gebruiken,” merkt hij op. “Hij doet er veel voor. Hij gaat naar de sportschool en let goed op zijn voeding,” zegt Tamara tot slot.