Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

De 71-jarige Bertus Koekkoek uit Stampersgat is een van deelnemers aan de computerles. “Het interesseerde me nooit, maar je moet toch een beetje met de tijd meegaan.”

Vanaf 6 maart zijn er op woensdag in totaal 16 lesavonden. De 10 cursisten zijn daarbij verdeeld over twee groepen: beginners en semi-gevorderden. Bij goed gevolg ontvangt elke deelnemer na afloop een certificaat. Bertus volgt de cursus voor beginners, heeft een nieuwe laptop aangeschaft en is leergierig. “Mijn vrouw komt straks ook. Zij volgt de cursus voor semi-gevorderden.”

Voordien liet hij alle computerzaken aan haar over. “Zij weet er veel meer van. Altijd moet ik dingen aan haar vragen. Dat wil ik niet meer. Als er iets met haar gebeurt sta je als een haan in de sneeuw,” verklaart hij zijn motivatie. Bertus heeft 40 jaar op de suikerfabriek gewerkt. “Op mijn werk ben ik er niet mee opgegroeid. Mijn kleinkinderen kunnen het veel beter en sneller dan ik. Daar sta ik soms echt van te kijken.” 

Na een korte introductie volgt er een bondige uitleg van Marc hoe een computer globaal in elkaar steekt en moeten de cursisten enkele eenvoudige handelingen zelf verrichten. Ze helpen elkaar daarbij op weg. De eerste opdracht is het uploaden van een foto en deze verplaatsen naar een map. “Ze leren hierbij zowel met een muis als met een toetsenbord te werken. Het is makkelijk om beiden te kunnen,” merkt Marc hierbij op.[n]