Opvoering 'Een nieuwe start' in 1987
Opvoering 'Een nieuwe start' in 1987 Foto: WBA Thom van Amsterdam

Vijftig jaar Revuegroep Stampersgat: ‘Het is altijd al een heel gezellige club geweest’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

STAMPERSGAT- Revuegroep Stampersgat geeft jaarlijks een show waarbij in hoog tempo sketches, liedjes en dansjes voorbijkomen en humor en vrolijkheid voorop staan. Dit jaar wordt het 50 jarig bestaan gevierd met aanstaand weekend een jubileumshow met als thema ‘(G)oud en nieuw’ en in april een receptie en feestavond. 

“Vanwege 75 jaar parochie werd er in 1974 eenmalig een revue gehouden. Dat feest was in de schuur bij Rademakers. Het was zo goed bevallen dat besloten werd om dit elk jaar te gaan doen,” zegt voorzitter Marcia Mies (42 jaar; 26 jaar lid). “De Revuegroep is opgericht door hoofd van de school Anton van Aken. Hij heeft in die jaren bijna alles opgericht en was productief met alles. In het begin hadden we véél leden en bijna allemaal mensen uit Stampersgat. Ik heb er in mijn 42-jarig lidmaatschap al veel zien gaan en komen,” vertelt nestor Jac Laros (76). Hij heeft zijn sporen meer dan verdiend: tal van revues geregisseerd en veel teksten geschreven.“Het is altijd al een heel gezellige club geweest waar ik zeldzaam veel gelachen heb. Nu ben ik er nog bij betrokken maar dan als biddend of te wel stil lid,” knipoogt hij.  

Nachtwerk

Bij Eric van den Eijnden (62) staat 41 jaar Revuegroep op de teller. “De zomermaanden worden gebruikt om ideeën op te doen. We schrijven veel zelf en we ‘pikken’. Bestaande liedjes voorzien we van een nieuwe tekst.” Vroeger ging de revue veel over Stampersgat en plaatselijke nieuwtjes. “Dat is al lang niet meer zo. Destijds hadden we nog live muzikale begeleiding, maar nu staat de muziek op band.” Eric heeft goede herinneringen aan zijn beginjaren: “De repetities zijn op woensdagavond en het werd steevast nachtwerk. Het was zó gezellig dat ik nooit voor 2 uur ’s nachts thuiskwam,” lacht hij. 

Azijn

Gedrieën diepen ze de ene na de andere anekdote op. “Tijdens uitvoeringen werden mede-spelers weleens in de maling genomen. Dan deden we azijn in plaats van water in een drankje of iemand sloeg met een half doorgezaagd stokje op een lessenaar. De eerste souffleur was koster Adrie van Gaans. Hij zat toen nog in een kotje en meer te eten dan op te letten,” lachen ze. “Hilarisch was ook dat een speler zich voor het verkeerde stukje had omgekleed en wij zijn gipsen been, wat hij daarvoor aangedaan had, haast niet meer afkregen.” 

Tl-lampen

Nu bestaat de club nog uit 10 spelende leden en 10 vrijwilligers die achter de schermen actief zijn. “Zij bouwen decors, zorgen voor de bar en kaartverkoop, ruimen op en ondersteunen de spelers waar nodig. We doen namelijk alles zelf: van verlichting tot decor. We zijn wel vooruit geboerd want in plaats van een microfoon en tl-lampen hebben we nu professionele verlichting en headsets. Mensen verbazen zich nog steeds dat wij als klein dorpje zo’n revue kunnen brengen,” zegt Marcia. “De jubileumshow bevat naast nieuwe stukjes ook materiaal uit onze eigen ouwe doos.” Op 20 april volgt er nog een receptie met aansluitend een feestavond voor (oud)leden.

Voor de jubileumshow van aanstaand weekend in de bovenzaal van dorpshuis De Steiger zijn nog kaartjes te koop via revuegroep@gmail.com