De Grote Markt in Goes.
De Grote Markt in Goes. Foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn

Goes stijgt in ranglijst economische toplocaties Elsevier naar negende plaats

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - De gemeente Goes is door weekblad Elsevier uitgeroepen tot economische toplocatie van Nederland. “We zien onze negende plaats als een groot compliment aan alle Goese ondernemers”, zegt de Goese wethouder Joost de Goffau. Vorig jaar stond Goes op plek tien.

Ieder jaar maakt Elsevier een ranglijst van gemeenten die economisch hoog presteren, zogeheten ‘Economische Toplocaties’. Goes staat al jaren hoog op deze lijst. Zo stond Goes vorig jaar op plek tien. Dit jaar staat de gemeente op de negende plaats. In de lijst ‘Regionale kernen’ staat Goes zelfs op de tweede plaats.

Economisch knooppunt

De Goffau: “Voor ondernemers is Goes al jaren vooral aantrekkelijk vanwege de ligging. Met de A58 en de Deltaweg voor de deur zijn we een economisch knooppunt. Ook zien we dat onze rol als centrumgemeente in de regio steeds belangrijker wordt.”

Ondernemers zijn belangrijk voor Goes. “Ze zorgen voor genoeg banen en welvaart. Vandaar dat we ons al jaren inzetten voor ondernemers. Niet alleen voor commerciële bedrijven, maar ook voor maatschappelijke organisaties zoals zorg- en onderwijsinstellingen. Bedrijven en instellingen weten elkaar steeds beter te vinden en dat zorgt voor synergie.”

Eerste gasloze bedrijventerrein van Zeeland

De gemeente Goes vindt duurzame toekomstbestendige bedrijventerreinen belangrijk. Zo bouwt Goes Bedrijvenpark Deltaweg, het eerste gasloze bedrijventerrein van Zeeland. Het terrein wordt ongeveer 46 voetbalvelden groot en heeft verschillende grote en kleinere bedrijfskavels. Hierdoor kunnen veel nieuwe bedrijven naar Goes komen en is er ruimte voor Goese bedrijven om uit te breiden binnen hun gemeente.

‘Toplocatie blijven’

“De komende jaren gaan we er alles aan doen om een economische toplocatie te blijven”, zegt De Goffau. “Onze negende plaats laat zien dat er ruimte is voor verbetering. Bijvoorbeeld op het gebied van dienstverlening richting ondernemers zien we nog kansen. Ook hebben we nog meer aandacht voor het onderwijs en de woningmarkt. Het vinden van goed opgeleid personeel is namelijk belangrijk. Daarnaast moet het voor de mensen die bij bedrijven werken ook aantrekkelijk zijn om in Goes te wonen. Van jongeren of gezinnen, tot mensen die tijdelijk in Zeeland wonen vanwege hun werk.”