De kerncentrale in Borssele.
De kerncentrale in Borssele. Foto: Bennie Krajenbrink

Commissie: ‘Meer duidelijkheid nodig voor besluitvorming kernenergie en radioactief afval’

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND - De Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) adviseert de regering duidelijker te zijn over de besluitvorming rondom kernenergie en radioactief afval. ‘Dit is belangrijk, omdat er sprake is van een stapeling van onzekerheden’, meldt de commissie dinsdag. 

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat had de commissie namens het kabinet om advies gevraagd over de inhoud van het milieueffectrapport.

‘Onduidelijk’

Duidelijkheid is volgens de commissie noodzakelijk om een goed milieueffectrapport te kunnen opstellen voor het Tweede Nationaal programma radioactief afval van het kabinet. Dit gaat over het beleid voor het veilig bewaren van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen. Nederland heeft met radioactief afval te maken dat bijvoorbeeld vrijkomt bij het opwekken van energie in de kerncentrale Borssele.

De commissie vindt dat de afbakening van het programma ‘onduidelijk’ is. ‘Gaat het alleen over bestaand beheer richting eindberging of meer? Voorbeelden hiervan zijn het wel of niet anticiperen op plannen voor nieuwe kerncentrales en op mogelijk nieuw afvalbeleid over hergebruik van laag radioactief afval.’ De COVRA in Borssele bewaart ook hoog radioactief afval. ‘Onzeker is waar, wanneer wat besloten wordt. Consequentie hiervan is dat ook onduidelijk is waarvan precies wanneer de milieugevolgen onderzocht moeten worden.’

Ziekenhuizen

In haar advies gaat de Commissie ervanuit dat het milieueffectrapport in ieder geval ingaat op de milieugevolgen van de zogenoemde ‘routekaarten eindberging’ voor hoog radioactief afval en de verbruikte splijtstoffen. De minister werkt toe naar besluiten hierover. 

Ook gaat de commissie ervanuit dat de ‘snel groeiende hoeveelheid radioactief afval van ziekenhuizen en de urgente capaciteitsproblemen bij provinciale depots voor laag radioactief afval’ een plek krijgen in het rapport. In haar advies doet de commissie suggesties voor milieuonderzoek hiernaar.

Onafhankelijk

De Commissie mer brengt voor plannen in het hele land onafhankelijk advies uit over de inhoud van milieueffectrapporten voordat de overheid een besluit over een project neemt.