Groep zeven speelt de quiz met de wethouder.
Groep zeven speelt de quiz met de wethouder. Foto: Britta Janssen

De Kamperschouw viert Warme Truiendag

Door: Britta Janssen Algemeen

KAMPERLAND - Groep zeven van basisschool De Kamperschouw in Kamperland deed vrijdag enthousiast mee aan Warme Truiendag. Niet alleen droegen ze lekkere dikke kleding en hadden ze een muts meegenomen naar school, ook speelden ze een klimaatquiz met wethouder Adrie van der Maas van de gemeente Noord-Beveland. De kinderen waren zo goed in de quiz dat er een heleboel vragen nodig waren om tot de eindwinnaars te komen.

Op de jaarlijkse Warme Truiendag houdt Milieu Educatie Centrum (MEC) De Bevelanden al jaren de ‘Muts op – Muts af klimaat- en energiequiz’ voor de groepen zeven en acht van de basisscholen. Naast De Kamperschouw deden in de gemeente Borsele de Meidoorn in Nisse, de Schakel in Oudelande en de Rank in ‘s-Gravenpolder mee en in de gemeente Goes de Stamperiusschool in Wilhelminadorp.

Verwarming lager

Op De Kamperschouw ging de wethouder in gesprek met de kinderen over het klimaat en wat we zelf kunnen doen voor een beter milieu. “Mooi om te zien dat jullie allemaal een warme trui aan hebben”, zei Van der Maas, die het goede voorbeeld gaf met een warme trui én een sjaal.

De landelijke Warme Truiendag vraagt in de winter aandacht voor energiebesparing. Als je een warme trui aantrekt, kun je de verwarming lager zetten, is het idee. ‘De kachel één graad lager zetten, levert al een besparing van zes procent energie op!’, aldus het MEC.

Zonnepanelen

Naast het lager zetten van de thermostaat, zijn er nog veel meer manieren om energie te besparen in en om het huis. Groep zeven van De Kamperschouw kende al aardig wat voorbeelden. ‘Minder op mijn telefoon en Ipad kijken, maar dat wil ik eigenlijk niet noemen’, zei een jongen eerlijk. Andere suggesties die de leerlingen van juf Nadia riepen, zijn bijvoorbeeld minder warm en korter douchen en minder vliegen. De juf vertelde dat zonnepanelen op het schooldak duurzaam energie opwekken.

“Kun je ook in de tuin iets doen voor het klimaat?”, vroeg de wethouder. “Ja, er meer bomen en planten inzetten”, riep een meisje. Van der Maas vond het een mooi antwoord. “Groen produceert zuurstof en meer zuurstof is minder CO2.” Hij legde verder uit dat het beter is om fruit uit de buurt te eten dan fruit dat van ver weg helemaal naar Kamperland vervoerd moet worden.

Quiz

Bij de quiz schotelde Van der Maas de klas stellingen voor en door hun muts op of af te doen, waren ze het ermee eens of oneens. Veel vragen beantwoordden de milieubewuste kinderen moeiteloos. De wethouder had voor iedereen een presentje - een meerkleurige markeerstift in de vorm van een duim - en enkele grote prijzen meegenomen. “Ik ga even op zoek naar moeilijkere vragen”, zei de wethouder, terwijl hij door alle stellingen bladerde. “Ja, anders heeft u straks niet genoeg grote prijzen”, grapte een leerling. Dat is uiteindelijk goed gekomen. De kinderen met de meeste goede antwoorden wonnen een knuffel, dopper, handdoek of oplaadbare zaklamp. “Ik hoop dat jullie wat we besproken hebben ook thuis doen”, zei de wethouder ten afscheid. “Dan krijgen we een mooier klimaat”, antwoordden de kinderen.

Groep zeven van De Kamperschouw met juf Nadia en wethouder Adrie van der Maas.