De kerncentrale bij Borssele.
De kerncentrale bij Borssele. Foto: Bennie Krajenbrink

Actiegroep Borsele tot de Kern vraagt ministerie naar Maasvlakte te kijken voor nieuwe kerncentrales

Door: Britta Janssen Algemeen

BORSSELE - Actiegroep Borsele tot de Kern roept het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat op de Maasvlakte te onderzoeken als locatie voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Het Sloegebied bij Borssele is onder de gestelde voorwaarden voor de bouw niet groot genoeg, aldus de actiegroep. ‘De Maasvlakte biedt wellicht meer mogelijkheden om problemen op te lossen’, schrijft Borsele tot de Kern dinsdag in een persbericht.

Dit bericht verstuurt de actiegroep naar aanleiding van de presentatie van de voorwaarden voor de bouw van twee kerncentrales bij Borssele van de provincie Zeeland en de Borselse Voorwaarden Groep.  

Extra hoogspanningsverbinding

De provincie Zeeland en Borselse Voorwaarden Groep willen geen extra hoogspanningsverbinding, met ontsierende masten in het landschap, als er nieuwe kerncentrales komen. Maar naast de mogelijke nieuwe kerncentrales staan er nog meer grote energieprojecten, zoals voor windenergie, in Borsele op stapel en dat maakt volgens een studie een ‘tweede lijn hoogspanningskabels nodig’, schrijft stedenbouwkundige Kees Thielen van Borsele tot de Kern in het persbericht. 

Geen koeltorens

Een andere voorwaarde is dat koeltorens niet gewenst zijn. ‘Koeling moet gerealiseerd worden door een in- en uitlaat naar de Westerschelde en/of Cittershaven, maar de Cittershaven is binnen de aangeboden gebieden niet bereikbaar.’ Daarnaast noemt het Ministerie van Economische Zaken in de uitvraag, met informatie voor partijen die geïnteresseerd zijn in de bouw van de nieuwe kerncentrales, niet dat de Westerschelde een Natura 2000-gebied is.

Maasvlakte

Volgens de actiegroep biedt het Sloegebied niet genoeg ruimte voor twee nieuwe kerncentrales. Daarbij is er voor de bouw, die jaren duurt, rondom veel extra ruimte nodig, schrijft Thielen, en vragen andere energieprojecten ook ruimte in het beoogde gebied. ‘Aangezien een extra hoogspanningstracé niet gewenst is, de centrales niet passen, het bouwterrein buíten het Sloegebied moet worden gezocht en koeling op de Westerschelde een uitdaging is, lijkt dit project op grote problemen te stuiten. Zeker ook, omdat de Borselse Voorwaarden Groep, de gemeenteraad van Borsele en de provincie Zeeland over het ruimtegebruik zeer duidelijk zijn. Alles moet binnen het Sloegebied. Wordt het niet eens tijd dat Economische Zaken en Klimaat ook de Maasvlakte gaat onderzoeken? Hier zijn wellicht meer mogelijkheden om problemen op te lossen.’