Het terrein aan de Westeinde in Kloetinge waar de loods in vlammen opging.
Het terrein aan de Westeinde in Kloetinge waar de loods in vlammen opging. Foto: Britta Janssen

61 tuinen en daken moeten asbestvrij worden gemaakt na brand Kloetinge

Door: Britta Janssen Algemeen

KLOETINGE - Het opruimen van het asbest na het afbranden van de loods aan de Westeinde in Kloetinge is in volle gang. De tuinen van 61 woningen zijn afgezet in afwachting van de schoonmaak. Ook de daken van deze woningen worden asbestvrij gemaakt. “We zetten erop in dat dit zo snel mogelijk gebeurt”, vertelt burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Goes.

Woensdag was er een informatieavond voor omwonenden waarbij onder meer medewerkers van de gemeentelijke gezondheidsdienst GGD voorlichting gaven over de risico’s van asbest. “Hierbij waren bewoners van zo’n twintig van de 61 woningen in het door asbest besmette gebied aanwezig”, vertelt de burgemeester. “We merkten dat er angst was onder de inwoners over de gezondheidsrisico’s en dat is begrijpelijk. Gelukkig hebben we veel onrust kunnen wegnemen met het beantwoorden van vragen.”

Afgezet gebied

Zo waren er zorgen dat er mogelijk asbestdeeltjes buiten het afgezette gebied zijn terechtgekomen, aldus Van den Bos. “Een professioneel en gecertificeerd bedrijf heeft onderzocht welk gebied moest worden afgezet. Buiten dit gebied ligt geen asbest.”

Drie weken

De openbare ruimte, straten en paadjes heeft de gemeente Goes inmiddels helemaal laten schoonmaken door een gecertificeerd bedrijf. “Daarbij is secuur te werk gegaan, begreep ik ook van omwonenden.” 

De eigenaar van de loods is verantwoordelijk voor het laten schoonmaken van zijn bedrijfsterrein en de 61 tuinen en daken. “Vanwege de veiligheid en onrust willen we dat het asbest zo snel mogelijk allemaal weg is. Voor de loods heeft de eigenaar tot en met vandaag de tijd om met de sanering te beginnen en voor de woningen is dat binnen drie weken. Anders regelen wij het op kosten van de eigenaar.” 

Het schoonmaken duurt ongeveer drie weken, verwacht de gemeente. Zij bekijkt in overleg met een deskundige in welke volgorde de werkzaamheden worden uitgevoerd. De tuinen en daken van de woningen het dichtst bij de afgebrande loods worden als eerste schoongemaakt. De gemeente verwacht dat de totale schoonmaak over zes weken klaar is. 

Ingrijpend

De gemeente informeert bewoners via een speciale website hoe te handelen zolang hun tuin is afgezet. Zo mogen zij hun afvalcontainer niet aan de weg zetten. 

Het asbest wordt met een soort stofzuiger weggezogen, legt de burgemeester uit. “Sommige tuinen liggen helemaal vol asbest en dat is ingrijpend. Als het bijvoorbeeld niet mogelijk is om een boom schoon te maken, moet die gekapt worden.” 

Bewoners krijgen na de asbestsanering een officiële vrijwaringsverklaring, vertelt de burgemeester, bijvoorbeeld voor het geval dat zij hun woning later willen verkopen.

Tuinen aan de Westeinde zijn afgezet voor de asbestschoonmaak.
Het terrein waar de brand op 7 februari woedde.
Afbeelding
Afbeelding