Ad Schenk (l) en Jeroen Derks in multifunctioneel decorstuk 't Kot, met de nagemaakte dorpswapens die op het vroegere Viskot in Ovezande hingen.
Ad Schenk (l) en Jeroen Derks in multifunctioneel decorstuk 't Kot, met de nagemaakte dorpswapens die op het vroegere Viskot in Ovezande hingen. Foto: Britta Janssen

Alle emoties komen voorbij in theatershow over 700 jaar Ovezande

OVEZANDE - Het publiek van theatervoorstelling 'O Fezante' weet vrijdag 1 en zaterdag 2 maart niet wat het meemaakt, beloven Jeroen Derks en Ad Schenk. Ter ere van het jubileumjaar 700 jaar Ovezande vroegen zij ‘meesterverteller’ Kees Posthumus een theaterstuk over de geschiedenis van het dorp te schrijven en daarbij heeft Posthumus zichzelf volgens de twee overtroffen. In zo'n vijf kwartier krijgen de toeschouwers in de rooms-katholieke kerk een meeslepende show voorgeschoteld waarin alle emoties langskomen. "Van grof geweld tot intieme traan", stelt regisseur, producent én acteur Jeroen Derks.

DOOR BRITTA JANSSEN

Dit hele jaar viert Ovezande dat het zeven eeuwen bestaat en de dorpelingen tonen zich al sinds het bedenken van de jubileumactiviteiten betrokken, vertellen Schenk en Derks van de organisatie van het jubileumjaar. Dat enthousiasme blijft hen verrassen. Zo staan er altijd inwoners op als er helpende handen nodig zijn en de speciale jubileumvlaggen blijken nauwelijks aan te slepen. “We hadden er tweehonderd besteld, maar die waren zo verkocht. Inmiddels zijn we de driehonderd al gepasseerd”, grinnikt Schenk. Het dorp telt 550 adressen. “Bewoners lijken zich achter de oren te krabben als ze bij anderen de vlaggen zien en willen er dan ook een”, merkt Derks.

‘Nooit nee’
De betrokkenheid bij de toneelopvoering is niet minder. “Al 145 inwoners hebben zich aangemeld”, aldus Schenk. In de kerk is beide avonden ruimte voor tweehonderd personen. Daarbij zijn de acteurs, koorleden, decorbouwers en technici voor licht en geluid probleemloos gevonden en nog veelal in het dorp ook. “Had ik voor een scène bijvoorbeeld twee kinderen nodig, dan zei Charlotte (den Toonder, ook lid van de jubileumcommissie, redactie) dat ik die en die eens moest bellen en zij vonden het dan nog leuk ook”, vertelt Derks. “Ik heb nooit nee gehoord.”

‘Fantastische fantast’
Schenk nam het initiatief voor de voorstelling en benaderde Derks en Posthumus. “Jeroen heeft verstand van theaterproducties, bijvoorbeeld door de brugklasshows van het Ostrea Lyceum, waar hij leraar Nederlands is. Kees heeft vaker opgetreden in Ovezande. Hij kan vertellen als de beste en schakelt moeiteloos tussen rollen. Met pet op is hij het ene personage en doet hij de pet af, dan is hij meteen totaal iemand anders.”
Posthumus neemt het publiek als verteller met zijn verhaal en liedjes in zeven scènes, die de spelers uitbeelden, chronologisch mee door de geschiedenis. Schenk en Derks voedden Posthumus hiervoor met historische informatie. “Kees heeft daarvan een geweldig verhaal gemaakt. Hij geeft de gebeurtenissen een twist, met humor, kwinkslagen en knipogen naar de huidige tijd. Soms is het verhaal bombastisch en dan weer leunt het publiek hopelijk naar voren doordat een scène zo klein, integer en mooi is”, vertelt Derks. “Kees is een fantastische fantast. Hij dacht in het groot voor deze voorstelling, zoals theater bedoeld is.”

Jan Catoen

Zonder te veel te willen weggeven, verklappen Schenk en Derks dat herberg de Swaene - lang het middelpunt van het dorp - en de meedogenloze bendeleider Jan Catoen niet mogen ontbreken in ‘O Fezante’. “De rooftochten langs boerderijen van Jan Catoen zijn berucht”, weet Schenk. “Hij was gevreesd om zijn folteringen, waarmee hij slachtoffers dwong te vertellen waar hun kostbaarheden lagen.” Surrender schreef hierover het nummer Jan Catoen en Kees Wondergem, voormalig gitarist van de Zeeuwse band, speelt dit nummer in de voorstelling.

Meer informatie
Kaartjes à vier euro (tot achttien jaar gratis entree) zijn te bestellen via 700jaar@dorpskrantovezande.nl of door een briefje in de bus te doen bij de kerk aan de Hoofdstraat.[n]

Het Viskot (links) en herberg De Swaene op het kerkplein in het Ovezande van 1793, naar een tekening van Jan Gerritse Visser.