Jordy Mulder uit Goes speelt Blauwe Toon.
Jordy Mulder uit Goes speelt Blauwe Toon.

Musical ‘De Jantjes’ is genieten voor iedereen

GOES - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van ‘De Jantjes’. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. “Het is een amateurvereniging op hoog niveau”, stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

Hugo Segers mag dan uit België komen, hij is zeker bekend met ‘De Jantjes', de klassieker die pakweg een eeuw geleden voor het eerst op de planken kwam. "Ik heb veel vrienden in Amsterdam, zelfs in de Jordaan”, vertelt Segers. "De muziek is fantastisch. Louis Davids heeft hele clevere teksten geschreven. Prachtig door de simpelheid.”

Dialect
‘De Jantjes' gaat over het café van Tante Piet in de Amsterdamse Jordaan. Blonde Greet, Toffe Jans, Mooie Leendert, zijn vrouw Doortje en de straatmuzikanten Na Druppel en De Mop komen dagelijks hun borreltje drinken. Zo ook De Jantjes; Dries, Manus en Toon. Door intriges, verloren liefdes, geldproblemen en misverstanden besluiten zij te vertrekken naar Nederlands-Indië. Een dramatisch afscheid aan de kade volgt. Als ze na jaren terugkeren is het feest in de Jordaan, maar er blijkt veel veranderd…
Het Amsterdamse dialect is een uitdaging in deze voorstelling, lacht de regisseur, die tot zijn verbazing in een Nederlands boek las dat het Jordanees is afgeleid van het dialect in Antwerpen, waar hij vandaan komt. "Antwerpenaren vluchtten voor de Spanjaarden naar Nederland en kwamen in de Jordaan terecht. Zo verbasterde het Antwerps tot Jordanees.”
Segers noemt ‘De Jantjes' een volksmusical, geschikt voor alle leeftijden. "Zelfs jonge mensen hier kennen De Jantjes, viel me op. Je voelt bij deze voorstelling heel sterk de kracht van herkenning. We nodigen het publiek dan ook uit mee te zingen. Het wordt een familiespektakel met veel emoties, waarbij je hopelijk na afloop vrolijk naar buiten gaat.”

Traantje
Jordy Mulder uit Goes speelt Blauwe Toon, een van drie Jantjes. "Dit is mijn tweede jaar bij Muziektheater Zeeland en ik vind het heel mooi dat ik zo'n grote rol mag dragen.” Blauwe Toon komt uit een rijke familie, vertelt Jordy. "Op een dag kan hij niet meer leunen op het geld van zijn familie en gaat hij vechten in de Oost. Blauwe Toon is iemand die zijn verdriet wegdrinkt. Ik vind het mooi om kleur te geven aan deze rol met deze problematiek”, aldus de leraar Nederlands op het Ostrea Lyceum. "Ik hou erg van taal en denk dat ik best netjes Nederlands praat”, begint Jordy lachend over het dialect in 'De Jantjes'. "Het was even zoeken naar Amsterdamse klanken bij de woorden, maar toen we samen gingen oefenen, lukt het vrij snel.”
De repetities verlopen goed en alles - zang, dans en teksten - komt nu bij elkaar in aanloop naar de première. "Ik heb op You Tube naar De Jantjes met Danny de Munk gekeken en daar kreeg ik veel energie van. Het verhaal speelt zich af in armoedige tijden in de Jordaan, maar er is wel gezelligheid, er werd veel gedanst en gezongen. De Jantjes is daardoor een vrolijke musical, maar ik denk dat het publiek ook wel een traantje zal laten.”

Verloting
Weekblad de Bode mag 15x2 kaartjes, ter waarde van 27,50 euro per stuk, verloten voor ‘De Jantjes' op zaterdag 9 maart om 14.30 uur in theater de Mythe in Goes onder Vrienden van de Bode. Ben je noggeen Vriend? Ga dan snel naar www.vriendenvandebode.nl. Vrienden van de Bode krijgen een mailtje met een link om mee te dingen naar deze gratis kaarten.[n]

Regisseur Hugo Segers.