Salle de Jonge krijgt vrijdag de Culturele Prijs Goes uitgereikt.
Salle de Jonge krijgt vrijdag de Culturele Prijs Goes uitgereikt. Foto: Rob van Dalen

Salle de Jonge, winnaar Culturele Prijs Goes, wil iets terugdoen voor Goes

Door: Jessica Rovers Algemeen

GOES – In Podium ’t Beest wordt vrijdag de Culturele Prijs Goes uitgereikt aan drummer en producer Salle de Jonge. Hij treedt op met het collectief Fingerprint dat gevormd is rondom trompettist Jan van Duikeren, voor wie De Jonge het nieuwe album mede produceerde en componeerde en waarop hij ook meespeelt.

De Jonge krijgt de Culturele Prijs voor zijn buitengewone prestaties binnen de muziekwereld én voor zijn potentie als vernieuwer. Hij heeft zich in relatief korte tijd ontwikkeld tot een van de meest gevraagde drummers van Nederland, met een geheel eigen stijl. Hij speelt jazz, hiphop en alles daartussenin en stond op het podium met jazz- en soulgrootheden, zoals Benjamin Herman, Ronny Jordan en Roy Hargrove en toerde met Shirma Rouse, Karin Bloemen en The Three Degrees.

Gefascineerd

De Jonge is van kleins af aan gefascineerd door muziek en weet nog goed wanneer zijn passie begon. “Thuis luisterde ik altijd naar jazz, blues, funk, soul en daaraan verwante muziekstijlen en ik speelde al jong piano. Het liefst wilde ik drummen. Ik weet nog de eerste keer dat ik een drumstel op het podium zag staan; ik was meteen onwijs gefascineerd. Op mijn vijftiende ging ik drummen en heb ik op de muziekschool lessen gevolgd om me voor te bereiden op het conservatorium. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om deze in Rotterdam te volgen, omdat ik daar de docenten het meest inspirerend vond.”

Debuutalbum

Momenteel is Salle, naast Fingerprint, druk bezig met het project The Pullizers. Deze maand komt hiervan een album uit en in het najaar komt zijn eerste debuutalbum uit onder zijn eigen naam ‘Robotkiller’. Ook is hij actief als producer van onder andere soulzangeres Sabrina Starke, waarvoor hij ook muziek heeft gecomponeerd. Daarnaast is hij als docent verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium). “Met name de combinatie tussen muziek maken, componeren, produceren en lesgeven vind ik erg leuk. In het begin pakte ik alles aan, maar de laatste jaren ben ik mij meer gaan afvragen waarom ik doe wat ik doe en wil ik eigenlijk alleen nog muziek maken waar ik gelukkig van word. In de meer mainstream muziek kan ik veel van mijzelf kwijt, maar ik wilde ook graag iets dat helemaal van mij is. Daarom ben ik heel blij met mijn debuutalbum; dat moest er gewoon uit!”

Erkenning

De Culturele Prijs verraste hem totaal. “Ik wist niet dat ik genomineerd was, maar ik vind het helemaal fantastisch. Ik ga er in ’t Beest echt een feestje van maken en het feit dat al deze muzikanten dan samen met mij op het podium staan, voelt al als een hele eer. Ook heel tof is dat er een promo-opname van het optreden gemaakt wordt. Voor mij is de prijs erkenning voor hoe ik mij als muzikant ontwikkeld heb. Ik ben weggegaan uit Goes, maar hier is het wel allemaal begonnen. Ik hoop met het optreden iets te kunnen teruggeven aan de stad waar ik geboren ben en ik hoop dat het gezellig druk wordt.”