Afbeelding

Cybercriminaliteit

Zodra ik mijn mail open, zie ik het staan: uw wachtwoord verloopt binnen drie dagen. Deze mail krijg ik regelmatig. Het betekent dat ik al te lang hetzelfde wachtwoord gebruik voor mijn werkaccount en dat ik het aan moet passen. Moeilijk, want ik ben altijd net gewend aan mijn oude wachtwoord. Een nieuw wachtwoord bedenken is altijd lastig. Het moet natuurlijk wel iets ingewikkelder zijn dan welkom2024, 12345 of mijn postcode (waarbij ik elke keer het laatste cijfer verander). Terwijl ik mijn hersens laat kraken, bedenk ik hoe dit belangrijk is. Want ik wil niet dat cybercriminelen bij mijn gegevens kunnen.

In onze digitale samenleving wordt cybercriminaliteit een steeds groter probleem. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp-fraude, phishing (waarbij een crimineel je naar een valse website lokt om geld/gegevens te stelen) of hacks (waarbij een crimineel toegang krijgt tot gegevens). Sommige dingen kunnen voorkomen worden als we er met z’n allen alert op zijn. En hoe eerder we dat zijn, hoe beter. Daarom is het spel Hackshield ontwikkeld.

HackShield is een spectaculaire game voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud. Het maakt kinderen weerbaar tegen cybercriminaliteit. Door verschillende levels te spelen leren ze van alles over belangrijke cyber security onderwerpen. Zo worden ze opgeleid tot ware Cyber Agents die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar.

Gemeente Borsele werkt samen met HackShield. Degene die de meeste punten haalt (en dus de beste Cyber Agent is), maakt kans op mooie prijzen en een echte huldiging! Wil je stiekem zelf ook meedoen? Scan dan snel de QR-code.