Afbeelding

Boetes uitgedeeld bij actie 'Ogen op de weg'

GOES - De politie en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) hielden vorige week de MONO-handhavingsactie ‘Ogen op de weg' in Zeeland en West-Brabant. MONO staat voor één of alleen; alleen de focus op rijden en geen afleiding tijdens het rijden. De actie is opgezet om bewustzijn te creëren als het gaat om de gevaren van afleiding in het verkeer.

DOOR JEPPE ROTTIER

Tijdens de handhavingsactie ging een geblindeerde touringcar, met daarin meerdere spotters van politie, de weg op om weggebruikers te controleren op afleiding door hun telefoon tijdens het rijden. Naast de politiemedewerkers zat er ook een aantal middelbare scholieren in de bus om mee te kijken hoe groot het probleem van afleiding op de weg is. Ook een wethouder van de gemeente Kapelle reed mee en een ‘MONO-Held' uit het bedrijfsleven. Zeeuwse MONO-Helden is een ROVZ-campagne gericht op het Zeeuws bedrijfsleven, waarbij ambassadeurs van organisaties en bedrijven zich hard maken voor verkeersveiligheid binnen hun organisatie.

'Laptop op arm'
Bij de actie waren vijftien volgauto's van de politie betrokken met daarin ook veel aspiranten van de politieacademie. In de touringcar zaten twee spotters, een voorin en een achterin, die beiden de passerende auto's in de gaten hielden. Als er een vrachtwagen werd ingehaald keken ze langs de andere kant van de bus waardoor ze, anders dan vanuit een lage politieauto, goed zicht hadden in de cabine. Zodra één van de spotters bevestigde dat er iemand gespot was die zijn telefoon onderweg gebruikte, werd er een volgauto uit de colonne gestuurd die de bewuste weggebruiker staande hield en beboette. ‘'Als we niet zeker weten of iemand een telefoon in zijn hand had en het wellicht iets anders was, ondernemen we geen actie'', zegt Jos, een van de politie-coördinatoren. ‘'We kunnen namelijk niet iemand aan de kant laten zetten door collega's als wij het niet zeker weten.'' Daarom wordt bij de politie ook altijd duidelijk onderling gecommuniceerd om welke hand het bijvoorbeeld gaat.
Na de eerste ronde met de touringcar in de ochtend werd tijdens de lunch op het politiebureau de balans opgemaakt. ‘'Vanochtend hebben we al behoorlijk wat staandehoudingen gehad'', zei spotter Milou. ‘'Vanuit de bus hebben we bijna altijd heel goed zicht op wat mensen in hun handen hebben. Hoewel er goed zicht is vanuit de bus zaten er een aantal gevallen bij die al van mijlen ver te zien waren. Er zat zelfs iemand bij die op zijn linkerarm zijn laptop had staan, die hij met zijn rechterhand bediende terwijl hij af en toe zijn stuur corrigeerde!''
Die dag stond ook de MONO-cam op het viaduct over de snelweg A58 bij Kloetinge. Deze registreerde achtendertig mensen die een elektronisch apparaat in hun hand hielden tijdens het rijden. Door de actie vanuit de touringcar en door het oplettende oog van de agenten in de volgauto's werden nog eens negentig mensen beboet voor het gebruik van een elektronisch apparaat achter het stuur. Deze boetes waren ten tijde van de actie nog driehonderdtachtig euro met negen euro administratiekosten, maar sinds 1 maart zijn deze boetes verhoogd naar vierhonderdtwintig euro exclusief de administratiekosten. ‘'Het doel van deze actie is het bewustzijn onder de mensen verhogen over het feit dat het gebruik van elektronische apparaten in het verkeer voor zeer gevaarlijke situaties kan zorgen en uiteindelijk tot verkeersongevallen'’, zegt politie-coördinator Roy. ‘’We proberen tijdens de gesprekken die we voeren echt aan te sturen op gedragsverandering en we hopen dat het aan het licht brengen van dit onderwerp ervoor zorgt dat men hun telefoon op stil zet of weglegt tijdens het rijden.’’[n]