Afbeelding
Foto: Britta Janssen

Provincie en Borsele blij met haalbaarheidsonderzoek ondergrondse kabels

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND - Netbeheerder Tennet onderzoekt of een ondergrondse hoogspanningsverbinding op Zuid-Beveland voor de lijn naar Zeeuws-Vlaanderen mogelijk is. Dat stemt de provincie Zeeland en gemeente Borsele, die tegen meer hoogspanningsmasten in het landschap zijn, positief.

In de voorwaarden voor nieuwe energieprojecten, zoals de mogelijke bouw van twee extra kerncentrales bij Borssele, stellen de provincie en gemeente ‘de harde eis: geen nieuw bovengronds kabeltracé door de Zak van Zuid-Beveland en Kapelle en Reimerswaal’, laat gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland weten. 

Leefbaarheid

Tennet hanteert het ‘bovengronds, tenzij’-principe. ‘Maar in deze omgeving, waar zoveel energieprojecten spelen, moéten we op zoek naar andere oplossingen om de leefbaarheid in het gebied te behouden. We zijn tevreden met de aankondiging van het onderzoek en kijken uit naar de resultaten’, zegt De Bat.

In de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) staat het principe van Tennet opgenomen. ‘Ondergrondse 380 kV-kabels hebben veel nadelen voor de leveringszekerheid. Daarom zijn we zeer terughoudend in het toepassen van ondergrondse wisselstroomkabels op 380 kV-spanningsniveau’, staat in de visie.

‘Inwoners maken zich zorgen om de aantasting van hun gebied’, zegt gedeputeerde Dick van der Velde van de provincie Zeeland. ‘Door stapeling van grote energieprojecten is er sprake van de komst van een nieuwe hoogspanningsverbinding. Dit zou uiteindelijk betekenen dat Borsele aan drie zijdes door hoogspanningsverbindingen wordt omringd.’ 

‘Omdenken’

Wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele: ‘We dringen al een tijd bij het Rijk aan om integraler te kijken naar de ontwikkelingen op ons grondgebied en de impact ervan op de leefomgeving. We begrijpen dat we in Nederland voor een enorme opgave staan, maar we willen hier niet de dupe worden van de landelijke netproblemen en de opgave die gerealiseerd moet worden om aan toekomstige behoeften te voldoen. We vragen om omdenken.’

Berekeningen

De komende periode voert Tennet technische berekeningen uit voor een landtracé van ongeveer 3 à 4 kilometer. Als het technisch mogelijk is, volgt er meer onderzoek naar de uitvoerbaarheid en impact op ruimte en leefomgeving. ‘Het feit dat we een berekening uitvoeren, betekent niet automatisch dat de verbinding ook daadwerkelijk ondergronds kan worden aangelegd’, aldus Tennet.

Klik hier voor meer informatie: Onderzoek naar mogelijkheden ondergronds 380 kV-kabeltracé op Zuid-Beveland.