De kleindochter en dochter van Hilda Verwey en de Borsele wethouder Marga van de Plasse (vlnr).
De kleindochter en dochter van Hilda Verwey en de Borsele wethouder Marga van de Plasse (vlnr). Foto: Jessica Rovers

Kleindochter onthult Hilda Verwey-Jonkerhof in Heinkenszand: ‘Oma liet zich niets voorschrijven’

Door: Jessica Rovers Algemeen

HEINKENSZAND – Op Internationale Vrouwendag vrijdag onthulde Yvette Snuif in de Platepolder in Heinkenszand een straatnaambordje ter ere van haar oma: Hilda Verwey-Jonker. De straten van het eerste deel van deze nieuwe wijk zijn vernoemd naar prominente vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Hilda Verwey (1908-2004) geboren in Goes, was de eerste sociologe en feministe in Nederland en de eerste vrouw bij de Sociaal Economische Raad.

Yvette Snuif typeert haar grootmoeder als ‘wel anders dan andere oma’s’. “Ze was een druk bezette vrouw en daarom zag ik haar niet heel vaak. Ze was politiek actief en stond aan de wieg van de PvdA. Daarnaast was ze moeder van vier kinderen. Mijn opa was ook heel bijzonder. Hij steunde mijn oma en dat was bijzonder in die tijd, want vrouwen mochten eigenlijk niet werken en moesten voor bijna alles toestemming vragen aan hun man. Háár moeder was misschien nog wel bijzonderder; zij was één van de eerste vrouwen die rond 1900 afstudeerde aan de universiteit én naast het runnen van een gezin een baan had.”

Pit

Snuif is trots op haar oma. “Ze heeft gestreden voor de handelsbekwaamheid van vrouwen waardoor voor mijn generatie het veel normaler is dat je als vrouw studeert en maatschappelijk van betekenis bent. Mijn oma was een vrouw met pit; ze liet zich niets voorschrijven.” Ze weet niet of haar grootmoeder het leuk had gevonden dat er nu een straat naar haar vernoemd is. “Ze was niet zo op zoek naar erkenning. Toen zij nog leefde is er een instituut naar haar vernoemd. Dat vond ze niet nodig. Ik denk dat mijn opa het wel heel leuk had gevonden. Zeker omdat de straat naast haar vernoemd is naar Marga Klompé. Marga was scheikundige en promoveerde bij dezelfde professor als mijn opa. Ze kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer en logeerden dan ook bij elkaar.”

Twaalf procent

Na de onthulling sprak Anita Hilderink, coördinator van Discriminatie.nl Zeeland over het belang van het onder de aandacht brengen van vrouwen, zoals Hilda Verwey en Marga Klompé. “Maar twaalf procent van alle straten in Nederland is vernoemd naar vrouwen”, vertelt zij, “terwijl het juist belangrijk is de verhalen van sterke vrouwen die ons land gekend heeft op te roepen. Vandaag de dag werken vrouwen vooral in parttimefuncties en is zwangerschapsdiscriminatie helaas nog steeds aan de orde. Hilda heeft voor ons de deur opengezet en nu is het aan ons om die verder open te duwen, zodat we op een eerlijkere, 50/50-verdeling uit gaan komen.”