Afbeelding
Foto: Britta Janssen

Aanleg randweg Hoedekenskerke staat te beginnen

Door: Britta Janssen Algemeen

HOEDEKENSKERKE - Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele en directeur Bart van Schilt van aannemersbedrijf Traas en Ovaa hebben hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst voor een nieuwe randweg bij Hoedekenskerke. Dit is het officiële startsein voor de aanleg.

De randweg wordt op een duurzame manier aangelegd. Het geselecteerde aannemersbedrijf is gespecialiseerd in het maken van sterke funderingen met de nieuwe geosta-methode, waarbij grond wordt gemengd met cement, water en geosta. ‘Dit is een poeder van natuurlijk materiaal’, legde de wethouder eerder al uit. ‘Het mengsel van geosta, cement en grond wordt als beton zo hard.’

Minder grond nodig

Onderzoek wees uit dat de ondergrond van het nieuwe wegtracé niet sterk is, aldus Witkam. Daarom zou er een anderhalve tot zes meter dikke laag grond moeten worden gestort om de bodem te versterken. ‘Dat is duur en kost veel tijd, omdat de grond vier tot zes maanden moet inklinken.’ Duurzaam is dat ook niet, omdat het aanvoeren van de grond veel transportbewegingen vergt.

In de vernieuwende werkwijze construeert het aannemingsbedrijf de weg met de zogenaamde stabilisatiemethode geosta. Hierbij wordt een fundering gemaakt door aanwezige grond te vermengen met cement, water en geosta. Eén van de voordelen noemt de gemeente dat er geen extra grond nodig is en ook geen maandenlange inklinkperiode. Zo wordt de ondergrond voor de rijbaan versterkt op een snellere en milieuvriendelijkere manier, die bovendien minder overlast veroorzaakt voor de omgeving.

Daarnaast heeft de aannemer kennis van het werken met glasschuimbeton. Dit lichte materiaal gaat ze toepassen voor de fundering van de randweg. 

Planning

De aanleg van de randweg is nu in voorbereiding. De aanleg begint als alle procedures doorlopen zijn. Zodra er meer bekend is over de planning, brengt de gemeente dit naar buiten.

Kijk voor meer informatie over dit project op www.borsele.nl/gebiedsvisie-borsele-oost

Bart van Schilt (l) en Arno Witkam bij de ondertekeningspapieren.