John Eggebeen.
John Eggebeen.

John Eggebeen Nederlands kampioen mbo elektrotechniek

Door: Sandra Broosus Algemeen

‘s-GRAVENPOLDER - ‘s-Gravenpolder is een nationaal kampioen rijker. Vrijdag heeft tijdens de tweedaagse finales van ‘Skills The Finals’ in de Bossche Brabanthallen John Eggebeen uit ‘s-Gravenpolder de titel Nederlands kampioen in de categorie ‘elektrotechnicus gebouwen’ op zijn naam gezet.

Eggebeen deelt het erepodium met Yorben Baltus uit Overijssel en Justin Vos uit Drenthe die respectievelijk tweede en derde zijn geworden. Tijdens de finales heeft de elektrotechnicus in opleiding het opgenomen tegen zeven vakgenoten die zich in de voorrondes hebben gekwalificeerd. De in totaal acht jonge talenten hebben twee dagen gestreden om het Nederlands kampioenschap in hun vakgebied. Maar liefst vier van de acht finalisten komen bij technisch opleider IW Nederland vandaan.

Praktijkervaring

Zo ook de 19-jarige Eggebeen. De nieuwbakken vakkampioen volgt een mbo-techniekopleiding in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (bbl) bij opleidingsbedrijf IW Zuid & Midden. Daar leert hij het vak van ‘technicus engineering elektrotechniek’ terwijl hij enkele dagen in de week praktijkervaring opdoet bij installatie- en leerbedrijf TSG Industriële Automatisering in Kapelle. Daarnaast zit de mbo-student ook nog geregeld in de schoolbanken. Hij volgt zijn theoretische vakken bij het regionaal opleidingscentrum (roc) Scalda in Vlissingen.

Elektrotechnische installaties

De categorie ‘elektrotechnicus gebouwen’ is een vakgebied waarin elektromonteurs woningen en bedrijfsgebouwen voorzien van elektrotechnische installaties. Zulke installaties variëren van binnen- en buitenverlichting tot aan complexe en innovatieve domotica-systemen die zaken als wooncomfort, binnenklimaat en beveiliging digitaal aansturen.

Door de toenemende woningbehoefte en de daaruit voortvloeiende bouw is in de installatie- en elektrotechniek momenteel een grote vraag naar goed geschoold personeel. “Het vak biedt zowel nieuwkomers als zij-instromers goede baangaranties en arbeidsvoorwaarden”, zegt bestuursvoorzitter Cor van den Heuvel van IW Nederland, marktleider in het Nederlands vakonderwijs voor installatietechniek.

Verduurzaming en energietransitie

Maar ook door de energietransitie en het verduurzamingsbeleid neemt de vraag naar goede elektromonteurs toe. Die ontwikkelingen zijn bovendien aanjager van veel technologische innovaties. “Er wordt door de sector daarom veel geïnvesteerd in opleiding, zowel voor nieuwkomers als voor medewerkers die al langer in het vak zitten. Het technisch onderwijs gaat daarin mee. Studenten worden opgeleid om te werken met de laatste technieken en ze komen tijdens hun loopbaan ook vaker terug voor bijscholing. Wie voor dit vak kiest, weet zich verzekerd van een leven lang professionele en persoonlijke ontwikkeling.” De Skills competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten in verschillende beroepsgroepen. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd. Dit jaar zijn 61 mbo-vakrichtingen vertegenwoordigd, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en meubelmakers. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland.