Het voormalige portiershuisje van de Grote Kerk Veere
Het voormalige portiershuisje van de Grote Kerk Veere Foto: Stichting Monumentenbezit

Stichting Monumentenbezit verwerft portiershuisje Grote Kerk Veere

Door: Redactie Algemeen

VEERE- Monumentenbezit voegt het voormalige portiershuisje van de Grote Kerk Veere toe aan de portefeuille. Eind 2023 nam de gemeenteraad Veere het besluit om het monumentale poortwachtershuisje over te dragen.

Het voormalige wachthuisje is het eerste waar je tegenaan loopt wanneer je een bezoek brengt aan de culturele hotspot de Grote Kerk Veere. Mark van den Bos, directeur-bestuurder Monumentenbezit, is blij met de aanwinst. “Het eerste wat je ziet is uiteraard de kerk zelf. Daar kun je niet omheen. Maar wanneer je het terrein oploopt, kom je direct langs dit bijzondere monument. Het wordt een logische plek voor het ontvangen van bezoekers.”

Bouw en sloop

Het monument is al eeuwen onderdeel van het leven rondom de Grote Kerk Veere. De Oudestraat, waaraan de kerk gelegen is, werd al in de zeventiende eeuw bebouwd met woningen. Het voormalige poortwachtershuisje zelf komt uit de negentiende eeuw. Waarschijnlijk is het gebouwd tijdens de Franse bezetting van Veere, rond 1809-1811. In die periode werd het terrein rond de kerk ommuurd, zoals je op de onderstaande kaarten ziet. Er kwam toen een scheiding tussen het terrein en de openbare weg.

Plannen monument en tuin

In de toekomst wordt dit monument de plek waar je je bezoek start voor het cultuurpodium van de Grote Kerk Veere. Het wordt de poort tot de nieuwe stadstuin. De kerktuin wordt namelijk omgetoverd tot groene ontmoetingsplek. Josje Stoel, directeur Grote Kerk Veere, vertelt over de plannen: “In 2022 zijn we gaan schetsen om een nieuwe toegankelijke stadstuin rondom de Grote Kerk Veere te creëren. Een tuin met een terras, voor samenkomst en ontmoeting, (natuur)educatie, ruimte om te spelen en ontdekken. Het poortwachtershuisje speelt bij de ontwikkeling en beleving van de stadstuin een cruciale rol als uitgiftepunt voor dranken en versnaperingen, tuinierspullen en (oudhollands) speelgoed. Als bezoeker kun je hier dus straks bijvoorbeeld een kopje koffie komen halen.”