Pieter van der Hoeven.
Pieter van der Hoeven. Foto: Sandra van der Zwan

Pieter van der Hoeven: 'Geloof is voor mij vertrouwen'

ZUNDERT - Onlangs werd Pieter van der Hoeven (68) bevestigd als ouderling-kerkrentmeester bij de Protestantse Kerk Zundert. Een mooi moment om eens nader kennis te maken. De geboren Rotterdammer komt al zijn hele leven in Zundert, zijn grootouders woonden er. Hij heeft naast het ouderlijk huis in Zundert, vroeger vakantiehuis, nog een appartement in Leiden. Pieter is getrouwd met Els en heeft twee zonen en een dochter.


Pieter is sinds kort gepensioneerd, hij heeft wiskunde gestudeerd en later gewerkt bij de Hoogovens en in het hoger onderwijs. Zijn laatst betaalde werk was als lector duurzame economie bij Inholland. 

“Na mijn pensioen kwam Erasmus opeens weer in beeld, als scholier zat ik op het Erasmiaanse Gymnasium, ik heb aan de Erasmusuniversiteit gewerkt en ging op reis met het Erasmus-programma. Ik wilde nu eens naar scholen fietsen waar de naam Erasmus aan is verbonden. Mijn verste bestemming tot nu toe is Parijs, vijf dagen fietsen. Over die reizen schrijf ik dan weer blogs op ErasmusXXI.eu. Ik interview op de plaats van bestemming bijvoorbeeld studenten, of ze weten wie Erasmus was. Zo fietsend kom je nog eens ergens, je beleeft van alles en het is minder vervuilend reizen.”


Snel opgenomen

Wat ervaart Pieter bij de Protestantse Kerk Zundert? 

“Ik vind het een levendige, hartelijke en open gemeenschap. Ik ben best vrijzinnig van mezelf en gemiddeld is men hier ook aardig vrijzinnig, dus ik voel me hier prettig. We zijn niet groot, maar er komen toch steeds weer nieuwe mensen binnen. Men wordt snel opgenomen hier. Wat geloven betreft: geloof is voor mij vertrouwen, in de wereld, in de liefde en in jezelf. Er is alle reden om te denken dat de wereld een klerezooi is, maar toch doen we wat, omdat we geloven dat het er toe doet. Maar gelooft hij ook in God? “God, ja, welke definitie gebruik je? God is alles. De Drie-eenheid is voor mij: Vader: de schepping, het leven, de Zoon: naastenliefde, liefde en de Heilige Geest: vertrouwen dat je met de gegeven liefde iets voor anderen kunt betekenen.


Aardse zaken

Wat houdt de functie ouderling-kerkrentmeester precies in? 

“Kerkrentmeesters gaan in de eerste plaats over de aardse zaken, de kerk als gebouw, het kerkhof, ledenadministratie, het salaris van de dominee. Als ouderling zijn we een luisterend oor, eigenlijk gewoon een medemens. Verder moet  er altijd een ambtsdrager in de kerkdienst aanwezig zijn.”

Op welke manier wil Pieter invloed uitoefenen op zijn functie, hoe gaat hij het aanpakken? 

“Ik zou graag het beeld willen kantelen dat de kerk alleen nog maar voor oude mensen is die een rituele dans uitvoeren. Ons leven krijgt waarde als wij elkaar helpen, dat is voor mij de kern van het christendom. Ja, we moeten meer vertrouwen hebben, in onszelf, in de wereld, daar worden we allemaal beter van. Kom ik terug op mijn passie voor Erasmus: die hamert op verantwoordelijkheid, vrije wil en zelf keuzes maken. Niet alles heb je in eigen hand, maar je hebt wel verantwoordelijkheid.”[n]