Afbeelding
Foto: Jack Mathijssen

ZUNDERT - Achter de hallen bij de BCT Treehub (Treeport) op Hazeldonk vond afgelopen week de jaarlijkse Boomfeestdag Zundert plaats. De Zundertse basisscholen èn de basisschool van Meersel-Dreef waren hierbij uitgenodigd.


DOOR JACK MATHIJSSEN

De kinderen en hun begeleiders werden vervoerd van school naar Hazeldonk met touringcarbussen. In totaal waren er 154 kinderen uitgenodigd, die samen meer dan 4.000 bomen en planten mochten aanplanten. Allemaal in een geel shirtje en voorzien van een schop die de kinderen mee naar huis mochten nemen.

Wormenpoep

Eerst waren er natuurlijk de openingswoorden en speeches. Jolanda van Hasselt van Treeport benadrukte dat de bomen en planten die ze die dag zouden gaan planten ook ècht planten zijn die hier thuishoren. Tot hilariteit van de kinderen gaf ze ook een korte uitleg over het belang van bemesting, wormen en wormenpoep. Daarna konden ze aan het werk na eerst een gebakje en chocolademelk te hebben gegeten en gedronken.

Familie van Schaik

De winnaars van de wedstrijd ‘Maak een creatief werkstuk over de boom van de toekomst’ en enkele uitgekozenen mochten vervolgens drie grotere bomen planten in het Frans van Schaikpark. Dit stuk grond was van de familie van Schaik en de bomen werden gezet naast de al eerder geplante herinneringsboom door de familie. In totaal werden er drie lindenbomen bij geplant, onder goedkeurende leiding van Jolanda van Hasselt, Corné de Vooght namens Rabobank en de wethouders Ellie Kools en Ralph Bogers. Het is de bedoeling dat deze bomen zaad gaan geven voor de aanwas van nieuwe lindenbomen.

Kijken

Daarna mochten de kinderen in groepen aan de slag met het planten van bomen en struikheesters. Ise van Hasssel van basisschool Zonnebloem was druk bezig toen ze werd aangesproken: “Bomen planten is heel belangrijk. Bomen vangen CO2 op en geven de zuurstof waarvan wij moeten leven. Het is onze toekomst. Maar vooral is het leuk om het allemaal samen te doen.” Sunny en Lara vinden ook dat ze goed moeten gaan groeien om dan veel lucht te gaan geven. Nienke, lid van de Zundertse Kinderraad, had zich helemaal in het zweet gewerkt. “Ik vind het heel leuk om te doen. Zonder bomen kunnen we niet leven.” Allemaal willen ze wel een keertje met de ouders gaan kijken. Dat kan over enkele weken, want dan ligt er een mooi nieuw fietspad binnendoor langs de Gelderdonksestraat. Ook het kapelletje kan dan weer bezocht worden. [n]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding