Afbeelding
Foto: Corine Roks

Bouwvakkers voeren in Schijf actie voor zwaarwerkregeling

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF- Met de leuze ‘Zwaarwerkregeling gemist? Bouwvakker tot in de kist’ voerden bouwvakkers samen met de FNV actie voor een betere zwaarwerkregeling. Dit gebeurde op bouwplaats De Berg in Schijf. Met deze zichtbaarheidsactie, die op deze donderdag op twee bouwplaatsen in Brabant wordt gevoerd, vraagt men met spandoeken aandacht voor verbetering van de zwaarwerkregeling (RVU/Regeling Vervroegde Uittreding). Een regeling die het mogelijk maakt eerder te kunnen stoppen met werken als je zwaar werk hebt. 

“Met deze kleine zichtbaarheidsactie willen we mensen bewust maken dat de zwaarwerkregeling. Een regeling die eind 2025 afloop, maar wat ons betreft blijft hij bestaan. Dit is keihard nodig voor mensen in de bouw. Zij willen allemaal gezond hun pensioen halen”, aldus Dana Perkins, vakbondsbestuurder FNV Bouwen en Wonen.

Populaire regeling

De zwaarwerkregeling is afgesproken in het pensioenakkoord van 2019. Sindsdien hebben al meer dan 3.000 mensen gebruik gemaakt van de regeling. “Een zeer populaire regeling waarbij de werknemers 3 jaar voor hun AOW leeftijd kunnen stoppen met werken. Al meer dan 50% van de werknemers heeft hiervan gebruik gemaakt”, geeft de vakbondsbestuurder uitleg.

Ontwikkelingen

Hij vervolgt: “De regeling eindigt omdat wordt ingezet op innovatieve ontwikkelingen die het zware fysieke werk vergemakkelijken of zelfs overbodig maken. Mensen die in de bouw werken stromen vaak al op jonge leeftijd in, zij redden het niet om tot hun AOW door te werken. Wij denken namelijk dat zwaar werk altijd zal blijven bestaan.”.

Belangen

Met spandoek en worstenbrood betreden Perkins en zijn college Lily Lange, consulent duurzame inzetbaarheid, de bouwplaats in Schijf. De bouwvakkers vinden het prima dat de FNV opkomt voor hun belangen zoals Luca Majoor (17) en Delano van den Akker (19) uit Oss. Luca werkt sinds de zomer op de bouwplaats. Hij volgt de Beroeps Opleidende Leerweg. Delano werkt vanaf 2021 in de bouw en heeft de opleiding allround timmerman afgerond. “Er komt behoorlijk wat tilwerk kijken in deze sector, zoals plaatmateriaal. Laatst hebben we deelgenomen aan een training waarin technieken werden aangereikt om het tillen te vergemakkelijken. Lichamelijke aspecten kwamen hierin aan bod. Deze technieken passen we nu toe en werken goed in de praktijk”, aldus de jonge mannen.

Worstenbrood

De bouwvakkers laten zich het worstenbrood goed smaken. Als de schaft voorbij is vertrekken de vakbondsbestuurder en consulente richting Kaatsheuvel om ook daar de actie FNV uit te rollen. De acties in Kaatsheuvel en Rucphen zijn er twee in een reeks zichtbaarheidsacties op bouwplaatsen in het hele land. Zo laten bouwvakkers zich vrijdag zien en horen in Maastricht voor een goede zwaarwerkregeling. Verder komen er acties aan in Loppersum (27 maart), Heerhugowaard (3 april), Den Haag (9 april) en Lent (15 april).

Overheid

Naast het voortbestaan van de regeling moet de overheid het voor bouwbedrijven aantrekkelijker maken om mee te doen aan de zwaarwerkregeling en vindt de FNV dat de cao- partijen – vakbonden en werkgevers- moeten bepalen wat zwaar werk is.