Lekker Koersballen in de Lanteern

SINT WILLEBRORD - Wist u dat er al jaren Koersbal wordt beoefend in Gemeenschapshuis De Lanteern? Koersbal is een precisiesport waarbij het de bedoeling is dat de spelers afgeplatte ballen, bowls, zo dicht mogelijk naar een kleinere doelbal laten rollen. Deze traditionele sport uit Engeland wordt sinds enkele decennia ook in Nederland beoefend en dus ook elke vrijdagmiddag in de Lanteern.


Koersbal is het makkelijkste te vergelijken met het Franse Jeu de Boules. Iedere speler beschikt over vier bowls. De spelers, of teams van twee, drie of vier personen, moeten proberen de afgeplatte ballen (een soort Edammer Kaasje) zo dicht mogelijk bij een doelbal te placeren. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de bowls van de tegenstander verkrijgt men een punt. Doordat het gewicht ongelijk in de bowl is verdeeld, moet je de bowl met effect spelen. Of wel: je rolt de bowl met een koers naar de doelbal. Daar komt de naam Koersbal vandaan. Het grote verschil tussen jeu de boules en koersbal is dat men bij het eerste spel de boules met een boog door de lucht werpt en dat men bij bowls de bal vanaf het begin laat rollen. En dat in tegenstelling tot Jeu de Boules binnen wordt gespeeld op een mat. Dat maakt Koersbal heel erg geschikt voor ouderen.

En wat misschien nog wel veel belangrijker is: Koersbal is ook een sociale sport. Wekelijks met een groep vrienden een spel spelen onder het genot van een bak koffie of thee. Interesse om het een keertje vrijblijvend te proberen? Kom dan op vrijdagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur naar Gemeenschapshuis de Lanteern en onze Koersballers vertellen je alles of het spel en de club Koersballers. Voor je het weet ben je net zo verslaafd aan het spel als wij.[n]