Afbeelding
Foto: Archieffoto

Geen maatregelen nodig voor brandveiligheid in wooncomplexen

Door: Remko Vermunt 112 Meldingen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft met behulp van een steekproef bekeken of de vluchtwegen bij woongebouwen in de gemeente niet geblokkeerd worden door brandbare materialen. Dat bleek vrijwel nergens het geval te zijn. Dat laat wethouder Andrew Harijgens weten op vragen van GBWP.

In Arnhem kwamen tijdens de jaarwisseling twee mensen om het leven door een flatbrand. De brand ontstond doordat er vuurwerk was afgestoken op een bank die in de hal was achtergelaten. Naar aanleiding hiervan stelde GBWP vragen over de situatie in Bergen op Zoom. Zo wilde de partij weten of de gemeente, samen met eigenaren en woningbouwverenigingen, het vluchtplan en de brandveiligheid opnieuw wilde inventariseren.

Wethouder Andrew Harijgens laat weten dat het toezicht en handhaving op brandveiligheid onderdeel uitmaakt van het huidige beleid. "De realisering van een brandveilige situatie is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van eigenaren en gebruikers. Gemeente en brandweer toetsen in nauwe samenwerking of die verantwoordelijkheid voldoende wordt opgepakt en leidt tot een brandveilige situatie", stelt de wethouder.

Het incident in Arnhem is wel aanleiding geweest om een controleronde uit te voeren, maar daarbij werden geen onveilige situaties aangetroffen. "Voorlichting en informatie is zeker een instrument om preventief de brandveiligheid te bevorderen. Acties op dat gebied vinden altijd gezamenlijk met of in afstemming met de brandweer plaats. Bij nieuwe acties op dit onderwerp zal zeker ook worden bezien of en hoe de gebeurtenis van de brand in Arnhem daarbij kan worden betrokken", besluit de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief