Afbeelding
Foto: Archief

Politie schiet verwarde man neer aan het Klaverblad in Halsteren, slachtoffer overleden

Door: Robbert Temmen 112 Meldingen

HALSTEREN - De politie heeft zaterdagochtend  in een woning aan het Klaverblad in Halsteren een persoon (27) neer geschoten. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatsen, maar hulp mocht niet meer baten.

Rond 08.30 uur kreeg de politie een melding dat een persoon verward gedrag vertoonde aan de Klaverblad in Halsteren. Agenten kwamen enkele minuten later ter plaatse en zagen daar dat een man zichzelf dermate ernstige met een mes aan het verwonden was. Zij spraken de man aan, maar daar reageerde hij niet op. Er wordt gepoogd de man onder controle te brengen met behulp van pepperspray, daar reageerde hij ook niet op. Uiteindelijk loste de politie een schot. Het is niet duidelijk of het slachtoffer door een kogel om het leven is gekomen.

De Rijksrecherche is ter plaatse om onderzoek te doen naar het incident. Waaraan de man is overleden wordt op dit moment onderzocht door een Forensisch Opsporingsteam van een andere eenheid.

Wanneer mag een agent schieten?

Een agent mag schieten om iemand aan te houden die van een ernstig feit verdacht wordt, zoals bijvoorbeeld een gewapende overval of een (poging) doodslag of moord. Agenten leren om op de benen van een verdachte te schieten, het zogenaamde aanhoudingsvuur. Soms is de situatie zo ernstig dat er levensgevaar dreigt voor omstanders en/of de agent zelf. Dan is er sprake van noodweer en mag de agent niet alleen gelijk schieten, maar ook op het bovenlichaam van de verdachte richten in plaats van op de benen. Meer informatie over schieten door politie vind je op deze website.

Wat gebeurt er na het schietincident?

Wanneer een agent zijn wapen gebruikt heeft, en door politievuur letsel ontstaan is, volgt een onderzoek door de Rijksrecherche. In alle andere gevallen waarin geweld door de politie gebruikt is, volgt een geweldsrapportage en zonodig een intern onderzoek. De Rijksrecherche is een onafhankelijke rechercheafdeling onder de verantwoordelijkheid van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie. Door de onafhankelijke positie kan zij objectief onderzoeken of het vuurwapengebruik rechtmatig was. De agent die geschoten heeft, wordt zo snel mogelijk na het schietincident door de Rijksrecherche gehoord. Wanneer er bij de start van het onderzoek naar het incident geen twijfels bestaan over de rechtvaardigheid van het wapengebruik, mag de agent zijn functie tijdens het onderzoek blijven uitvoeren. Zijn die twijfels er wel, dan kunnen maatregelen tegen de agent worden genomen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief