Afbeelding
Foto: Leo Adriaansen

Nieuwe stap in aanleg van glasvezel in buitengebied

Door: Remko Vermunt Algemeen

BRABANTSE WAL - Wethouders van de gemeente Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht hebben donderdagmiddag hun handtekening gezet onder een overeenkomst met Glasvezel buitenaf (voorheen Mabib) voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

De wethouders ondertekenden een overeenkomst waarin voorwaarden zijn opgenomen over het aanleggen van glasvezel in het buitengebied van deze gemeenten. Denk bijvoorbeeld aan zaken als leges, vergunningen en graafdiepten. Nu de overeenkomst ondertekend is, is het alleen nog een kwestie van genoeg aanmeldingen binnenkrijgen. Glasvezel buitenaf heeft aangegeven glasvezel aan te willen leggen in deze gemeenten, mits 50 procent van de huishoudens in het buitengebied zich aanmeld voor het project.

Ambassadeurs

Een groep enthousiaste mensen afkomstig uit de Heen, Dinteloord, Steenbergen, Kruisland, Lepelstraat, Halsteren en Woensdrecht is al jaren bezig met het realiseren van glasvezel in het buitengebied. Zij hebben zich nu verenigd en noemen zichzelf ambassadeurs. Ze hebben geen belang in het bedrijf, maar ze proberen wel zo veel mogelijk huishoudens in het buitengebied warm te maken voor glasvezel. "Wij zijn als geen ander doordrongen van het feit dat met de huidige kwaliteit internetverbindingen in het buitengebied de toekomst niet ingegaan kan worden. Dit geldt zowel voor jonge gezinnen, voor ouderen als ook voor ondernemers." In totaal gaat het om ruim tweeduizend adressen die binnen het aansluitgebied vallen. Vanaf maart wordt gestart met de vraagbundeling en indien meer dan vijftig procent intekent gaat het project definitief door en wordt glasvezel gerealiseerd.

Facebookgroep

Om zoveel mogelijk mensen in het buitengebied te bereiken is ook een Facebookgroep opgezet: Glasvezel Brabantse Wal. Al snel had de groep meer dan zeshonderd volgers en dat aantal groeit nog steeds. "Iedereen die in het buitengebied van de Brabantse Wal Gemeenten woont, wordt opgeroepen om lid te worden van de groep." Zo willen de ambassadeurs in een hoog tempo het komende traject van vraagbundeling duidelijk maken onder een zo groot mogelijke groep mensen, meer ambassadeurs werven en betrokkenheid creëren. "We willen duidelijk maken dat stabiel en snel internet voor iedereen belangrijk is. Jong of oud, gezin of alleenstaand, burger of bedrijf en een dergelijke kans krijg je maar één keer want grote providers gaan dit niet aanleggen."

In de week van 19 februari vinden de kick-off bijeenkomsten plaats voor de ambassadeurs en vanaf maart kan er worden 'ingeschreven' voor glasvezel. Vanaf begin april worden speciaal voor de bewoners nog informatieavonden gehouden. Het inschrijftraject eindigt op 4 juni. Uiterlijk op die datum moet de 50 procent bereikt zijn om later met de daadwerkelijke aanleg te kunnen beginnen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief