[fotoalbum] Het vernieuwde Ravelijn in stijl heropend
Foto: Jan Dirk Huijser
fotoalbum

Het vernieuwde Ravelijn in stijl heropend

BERGEN op ZOOM – Wethouder Patrick van der Velden opende zaterdag 23 juni jl. het vernieuwde Ravelijn. Na alle betrokkenen bedankt te hebben voor hun inzet en medewerking, verklapte hij dat er een wens gedaan mocht worden. Zijn wens luidde als volgt:


" Ik hoop dat de dna van jouw berrege
zowel boven de grond als onder de grond
voor eeuwen bewaard blijft voor
onze stad "

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Met deze wens opende Patrick van der Velden officieel het vernieuwde Ravelijn. De tekst was eveneens in eigen handschrift weergegeven op een 'pieleke' in een glazen bol die plechtig te water werd gelaten in de gracht rondom dit historische buitenwerk. Ter verduidelijking, pielekes zijn niet wat vrienden uit de Randstad ermee bedoelen, maar een gekende term in Bergen op Zoom voor 'jonge eendjes'. Voor zover dit niet al het geval was, konden de feestelijkheden beginnen.

Kunst en Cultuur

De heropening van het Ravelijn werd groots gevierd. Schuttersgilde Sint Sebastiaan opende het festival met een eerbetoon aan zijn thuisbasis waarna de Midzomernachtstoet het Ravelijn betrad. Een even fraai als indrukwekkend gebeuren met begeleidende muziek en tekst verzorgd door Ward Warmoeskerken. De bezoekers waanden voor dat moment even in het land van Koning Oberon, de elfenkoning uit de Midzomernacht van Shakespeare. Op het terrein en in de kazematten was doorlopend een breed scala aan kunst- en cultuuruitingen te bewonderen en te beluisteren. Zo was er kunst in de kazematten te bewonderen, vergastte het Piroskatrio met muziek aan tafel, bracht koor 'Passie" een aangename mengeling van 'chants' en bracht de groep Santola spektakel op de vestingwallen. Een vergelijk met de grote Keltische festivals in bijvoorbeeld Bretagne was wat de sfeer betreft zeker op zijn plaats.

Vooral een prima sfeer

Het in grote getale opgekomen publiek werd onthaald in een gastvrije ambiance met een meer dan ruim aanbod van eten, drinken en amusement. Omlijst door sfeervolle muziek, langs de eettafels flanerende troubadours en onder het genot van de vele lekkernijen was het goed toeven op het Ravelijn. Het zonnetje en de prettige temperatuur maakte het nog eens extra aangenaam. Door het talrijke publiek was het wel eens aanschuiven bij de verkooppunten en een plekje aan tafel bemachtigen viel ook niet altijd mee, maar het bleef allemaal in een prima sfeer. Een dame van het koor Passie gaf het als volgt weer: "Ik woon nu 2 jaar in Bergen op Zoom en voel me hier sinds lange tijd weer 'thuis'; met name de gemoedelijkheid, de gezelligheid en de vele activiteiten in en rond Bergen op Zoom spreken mij enorm aan". Beter kan het niet verwoord worden! Het festival werd om ca. 22.30 afgesloten met een spectaculaire lichtshow.

Het Ravelijn

Het 'Ravelijn op den Zoom' was een belangrijk onderdeel van de Zuidwaterlinie die loopt van Bergen op Zoom naar Grave over een lengte van zo'n 160 kilometer en kent 11 historische vestingsteden., allemaal een bezoekje waard. Menno van Coehoorn startte rond 1700 met de aanleg, bedoeld als bescherming tegen vijandelijke aanvallen vanuit het zuiden naar Holland en Zeeland. U kunt het Ravelijn bezoeken onder begeleiding van de gidsen van de Stichting Bezichtiging Monumenten. Het is de moeite waard, DOEN!

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief