Bergse Bierfestival.
Bergse Bierfestival. Foto: R. Donders

Het Bergsche Bierbrouwers Gilde houdt 22ste Bierfestival

Door: Janny Mathijssen algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 15 september vindt in Bourgondisch Bergen op Zoom het jaarlijks terugkerende Bergs Bierfestival voor de 22e keer plaats. Het Bergsche Bierbrouwers Gilde biedt de bezoeker tal van bekende en minder bekende speciaalbieren van uiteenlopende brouwerijen aan. Het eigen festivalbier - welk naar eigen gilde recept gebrouwen is – zal ook verkrijgbaar zijn. Voor de twee-en-twintigste keer op rij promoot het gilde de groeiende populariteit van de biercultuur.

Het historisch pand van het Provoosthuis en de authentieke Potterstraat in het hart van het centrum van Bergen op Zoom wordt tot bruisend festivalterrein omgetoverd waar nieuwsgierige bezoekers, liefhebbers en connaisseurs van goed bier kunnen genieten. Er zullen meer dan 15 brouwerijen aanwezig zijn met een gevarieerd assortiment van tenminste 70 bieren.
Dit jaar zullen er veel nieuwe brouwerijen aanwezig zijn. Natuurlijk is er de welbekende Scheldebrouwerij en komen er een selectie van oude gevestigde brouwerijen en nieuwe uit zowel Nederland als België. Enkele voorbeelden zijn “Frontaal, Gebroeders Roodbaard, Lux Brewery, Inglorious Brewstars, Brouwerij Boon, Dubuisson”. Natuurlijk mogen de Brand IPA’s niet ontbreken. Deze zijn immers gebrouwen naar een recept van een van onze gilde leden, Jeroen Free. Hij zal zelf aanwezig zijn om deze te schenken.

Bergsche Gilde
Uiteraard ontbreekt het Bergsche Bierbrouwers Gilde zelf niet op het festival. Het gilde is aanwezig met een stand waar men informatie over het Gilde en de bierbrouwcursus tot hobbybrouwer kan vinden en ook de mogelijkheid heeft om verschillende bieren gebrouwen door Gildeleden te proeven! Ervaren (hobby)brouwers en Gildeleden staan graag iedereen te woord en laten u proeven van ons eigen festivalbier! Het festivalbier van dit jaar is een bijzondere quadruppel met ca 9,5% alcohol, welke met medewerking van een aantal gildeleden gebrouwen is en daarna nog gerijpt heeft op een wijnvat.

OBBK
Zoals gebruikelijk valt het festival samen met het Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (OBBK), dat dit jaar zijn 26e editie kent. Het kampioenschap kent jaarlijks een grote aantrekkingskracht onder hobbybrouwers uit Nederland en België. Ruim voor de sluitingsdatum is het maximaal aantal in te zenden bieren bereikt. Dit is net zoals vorig jaar 175 bieren. De bieren worden door leden van het Bier Keurmeesters Gilde gekeurd. Om circa 18:00 vindt de officiële prijsuitreiking plaats aan de winnaars. Meer informatie hierover is te vinden op www.bergsbierfestival.nl/OBBK/

Foodpairing
Waar er bij de vorige editie –als proef- een eerste foodpairing workshop gegeven is, zijn er dit jaar twee sessies georganiseerd. Want het combineren van bier met eten is een kunst op zich, waar te beginnen? En welke smaken en bierty­pes combineren goed? “…
Al dit soort vragen zullen behandeld worden tijdens een introductie class – Food Paring welke dit jaar in samenwerking met Tapavino tijdens het festival georga­niseert wordt. Tapavino?! ‘Maar daar hebben ze toch alleen maar wijn?’ hoor ik je denken. Nee hoor, want naast heerlijke en betaalbare wijnen van over de hele wereld vind je er genoeg geweldige bieren. En bij zo’n lekker biertje hoort natuurlijk ook iets te eten. Daarom hebben ze er ook een uitgebreide selectie van onder andere verschillende bier-kazen of abdij- en trappistenkazen.

Festival
Bezoekers, bierliefhebbers en belangstellenden in bier en bierbrouwen zijn van 14.00 uur tot 22.00 uur van harte welkom op het festival. De entree is gratis. Consumpties worden uitsluitend in het speciale festivalglas getapt, dat voor een borg te huur is bij de glaswerkstand. Na het bezoek is dit glas bij de kassa in te leveren voor een fles festival bier of de borg. Bij de kassa is tevens het festival magazine te koop met informatie over alle deelnemende brouwerijen en hun bieren.
Op de website van het festival staat het actuele overzicht van de deelnemende brouwerijen: www.bergsbierfestival.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief