[Fotoalbum] Commissaris van de Koning bezoekt Suikerlab: 'Durf te investeren in goede ideeën'
Foto: Hanneke Marcelis
Fotoalbum

Commissaris van de Koning bezoekt Suikerlab: 'Durf te investeren in goede ideeën'

BERGEN OP ZOOM - De aankoop van het Suikerlab had nogal wat voeten in aarde. Maar commissaris van de Koning Wim van de Donk is trots dat de gemeente het pand gaat ontwikkelen tot een broedplaats voor Agrofood. En ook agrariër Jack van Eekelen ziet de kansen die het creëert voor jonge boeren uit de regio.


In het Suikerlab, ook wel het IRS-gebouw genaamd, kun je je ogen uitkijken. Allereerst natuurlijk vanwege de indrukwekkende en opvallende voorgevel van het pand. En bij binnenkomst trekt een kleurrijk mozaïek meteen de aandacht. Maar het pand is meer dan alleen een mooi gebouw. Het is ook nog eens een bijzonder praktisch gebouw, stelt Peter Berben, strategisch adviseur van de gemeente Bergen op Zoom. "De laboratoria zien er wat oud uit, maar ze zijn in enorm goede staat. En ook de gasaansluitingen bij de laboratoria zijn ideaal voor de bestemming van het pand." En in de loods tegenover het pand, die ook bij het Suikerlab hoort, bevinden zich drie moderne klimaatkassen. Het is een belangrijke basis voor wat het oude pand moet worden: dé agrofoodbroedplaats van West-Brabant.

Kansen

Afgelopen week bracht commissaris Wim van de Donk een bezoek aan de stad. Daarbij sprak hij onder andere met de fractievoorzitters van de gemeenteraad en bracht hij een bezoek een de Green Chemistry Campus en het IRS-gebouw. De aankoop van het IRS-gebouw was een controversieel onderwerp afgelopen weken, maar Van de Donk is een groot voorstander van de plannen die de gemeente heeft met het pand. "Wie niks probeert, krijgt ook niks. Het is enorm goed dat het gemeentebestuur de kansen heeft gezien die het IRS-gebouw biedt, en de aankoop daarom heeft doorgezet", aldus van de Donk. "Agro hoort van oudsher bij deze regio. Maar om er ook in de toekomst banen in te houden en geld mee te kunnen verdienen moeten we innoveren." In het IRS-gebouw moeten ondernemers en het onderwijs samenkomen. Zo doen jongeren ervaring op en wordt innovatie gestimuleerd. "Dat het werkt om onderwijs, bedrijven en bestuur samen te brengen, is op veel plekken in de provincie al bewezen. Het is mooi dat dit nu ook in Bergen op Zoom gebeurd", aldus Van de Donk.

Meeloopdag

Wim van de Donk was niet alleen in zijn bezoek aan de stad. Hij had agrariër Jack van Eekelen(25) bij zich. Van Eekelen liep een dag mee met de commissaris van de koning vanuit een project van de Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt(BAJK). Eind augustus liep Van de Donk een halve dag met de jonge boer mee op zijn bedrijf in Noordhoek, en vandaag ging Van Eekelen met de commissaris op pad. En de jonge boer was zichtbaar onder de indruk. "In eerste instantie twijfelde ik een beetje aan deze meeloopdag. Dat politieke leek me niets. Maar ik ben echt in gaan zien hoe Van de Donk enorm veel gedaan krijgt, puur doordat hij mensen en organisaties met elkaar in contact kan brengen." En dat contact leggen belangrijk is in de huidige tijd, weet Van Eekelen maar al te goed. "Boeren hebben het zwaar. We krijgen ook veel negatieve publiciteit. Daar kun je in je eentje niets tegen doen. Het is goed dat de boeren samenwerken." Maar naast contact leggen met elkaar, is ook de samenwerking met andere sectoren belangrijk. "Als ik hoor over wat hier voor campus komt. Daar kunnen wij als jonge boeren enorm veel aan hebben." Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruik van zetmeel uit aardappelen als bouwstof voor duurzame plastic. "Dat gebeurt nu nog maar op kleine schaal, maar voor jonge boeren is het een interessante ontwikkeling natuurlijk."

Als cadeautje had de agrariër een overal bij voor de commissaris van de koning. Daarop prijkte de tekst: #TrotseJongeBoeren. Trotse Jonge Boeren is een initiatief van jonge agrariërs die graag de relatie, het draagvlak en het vertrouwen van burgers in de agri- en foodsector verbeteren. Zo moet er een duurzame sector ontstaan waar zowel de jonge boeren als de consument en maatschappij trots op is en achter staat. Wil je ook zo'n overal? Binnenkort zijn te te koop via www.trotsejongeboeren.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief